Десетки радиоактивни устройства изчезнали в Канада след 2001 г.
Десетки радиоактивни устройства изчезнали в Канада след 2001 г. / netinfo

Канадската комисия за ядрена безопасност, която следи разпространението на радиоактивни устройства, които могат да бъдат използвани и при терористични нападения, през последните две седмици няколко пъти промени данните за липсващи радиоактивни устройства в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Това объркване поставя на дневен ред доколко са надеждни процедурите, които използва Канадската комисия за ядрена безопасност, за да следи движението на опасни радиоактивни устройства. Някои от изчезналите устройствата, посочва АП, според експерти могат да се използват за направа на т. нар. мръсна бомба, способна да освободи голяма доза опасна радиация.

Първоначално комисията обяви, че липсва само едно радиоактивно устройство. Няколко дни по-късно, след упорити опити на медиите да се доберат до истината, бройката достигна 27 от 2002 г. насам, посочва агенцията.

Говорител на Комисията заявил пред АП, че по негова информация може да се смята за потвърдено, че липсват 32 радиоактивни устройства. Ат тях поне десет представляват "средно ниво" на опасност. Повечето от устройствата били откраднати от автомобили на служители или били откраднати заедно със служебни или лични автомобили, посочил говорителят.

Канадската информационна агенция Канадиън прес твърди, че по нейни данни броят на липсващите - изгубени или откраднати - радиоактивни устройства като датчици за измерване на радиация, електронни детектори и други, е над 60.

Неяснотата в действията на Канадската комисия за ядрена безопасност е основание за безпокойство и признак за липса на професионализъм, заявил пред АП Уесли Уорк, експерт по проблемите на сигурността в университета в Торонто.