/ istock
Десетки тигри и лъвове в плен са починали през последния месец в Южен Виетнам, а тестове показват, че животните са  положителни за птичи грип, съобщиха от здравното министерство и държавните медии в четвъртък.

Две проби, взети от мъртви тигри в Mango Garden Resort в провинция Донг Най, са дали положителен тест за щам H5N1 на птичи грип, се казва в изявление на Министерството на здравеопазването. Двадесет тигъра са починали в курорта от началото на миналия месец.
  Разпространението на високопатогенна инфлуенца по птиците, известна като птичи грип, сред бозайници, включително крави, кучета, котки и дори делфини по целия свят, породи опасения относно потенциално предаване от човек на човек.

В съседната провинция Лонг Ан 27 тигъра и три лъва са починали от птичи грип в My Quynh Safari от 6 до 18 септември, съобщиха държавните медии, позовавайки се на провинциалните земеделски власти. Тигрите в Mango Garden Resort са били хранени с пиле, преди да умрат, каза Фан Ван Фук, служител на Центъра за контрол на заболяванията на провинция Донг Най, в изявлението на здравното министерство.

"Вероятно тигрите са били заразени от болно пиле и властите проследяват източника на пилето, за да установят причината", цитира изявлението думите на Фан. На своя уебсайт Световната здравна организация предупреждава да не се консумира сурово или непълно сготвено месо и яйца от региони, в които има огнища на инфлуенца по птиците поради високия риск от инфекция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters