Десет са жертвите на експлозията в иранската джамия
Десет са жертвите на експлозията в иранската джамия / netinfo

Жертвите на бомбения атентат в джамия в град Шираз в Южен Иран са десет, а ранените са повече от 160, съобщи иранската държавна телевизия Press TV, цитирана от БГНЕС.

Телевизията, която излъчва предавания на английски, добави, че никой все още не е поел отговорност за бомбения атентат. Бомбата избухна по време на проповед в джамията Шохада.

Взривното устройство е било поставено в отделението на джамията, предназначено за мъжете. На проповедта са присъствали много младежи, така че властите очакват броят на убитите да нарасне. Много от ранените са в критично състояние. Здравните власти в град Шираз призоваха населението да дари кръв за пострадалите при нападението.

Засега никой не е поел отговорност за атентата. Джамията се намира в престижен жилищен квартал в центъра на града. Шираз е един от най-известните градове в Иран и един от най-посещаваните туристически обекти.

Атентатите в Иран са рядкост. За последно подобно кърваво нападение имаше през февруари 2007 г., когато 13 военни от Корпуса на гвардейците на ислямската революция бяха убити при сунитска бунтовническа атака в Югоизточен Иран.

Експлозията в Шираз е още по-изненадваща предвид факта, че в този град няма етнически или религиозни малцинства за разлика от граничните провинции, където именно има повече прояви на насилие на етническа или верска основа.