Дерипаска включва и англичани срещу Чорни
Дерипаска включва и англичани срещу Чорни / netinfo

Руският олигарх Олег Дерипаска е финансирал мащабна черна ПР-кампания срещу бизнесмена Михаил Чорни. В акцията участват бизнесмен и юрист от Великобритания.

Това стана ясно, след като на 5 ноември бяха арестувани за незаконно подслушване на Чорни трима от активните участници в "атаката" срещу него – Авдигор Ескин и двамата детективи Рафи Придан и Авив Мор.

Първият излежал присъда в Израел за опит за терористичен акт. След като излиза от затвора заминава за Москва. Придан е служил в специалните части на израелската армия, участвал е в ливанската война от 1982 г. Бил е служител в полицията в отдела за наблюдение, проникване в помещения и събиране на информация. Веднъж вече е бил арестуван за незаконно подслушване.

Дерипаска се опитва по всякакъв начин да дескредитира Чорни заради дело за 5 млрд. долара, което бизнесменът води в Лондон срещу Дерипаска. То е за дела на Чорни в алуминиевата компания "РусАл", който Дерипаска си присвои и отказва да плати. Кампанията срещу бизнесмена трябвало да завърши през есента на 2007 г. с изгонването му от Израел.

Целта на Дерипаска е злепоставянето на Чорни в Англия, което да доведе до забрана за бизнесмена да влиза в страната. За целта е нает английският адвокат Холдър. Той е съдружник със Сам Берковиц, който фирмата на Дерипаска "Базов елемент" е наела като консултант по някои правни въпроси в Обединеното кралство. За същото той е нает и от "Юройжън груп". Холдър пише до Берковиц писмо, в което прави предложения, свързани с конкретни срокове за "предизвикването на нежелание във Великобритания да се предостави на Михаил Чорни британско гражданство, дори право да влиза в страната.

Според запознати кампанията има за цел да накара Чорни да приеме споразумение по делото срещу Дерипаска. След това разкритие обаче едва ли ще се стигне до очаквания резултат за самия Дерипаска.