Депутатски син ще лежи 27 години в затвор в САЩ заради огромни кибер измами

хакер
хакер / Thinkstock/Getty Images
Федералният съд в американския град Сиатъл осъди руснака Роман Селезньов на 27 години затвор по дело за кибер измами. Малко преди произнасянето на присъдата Селезньов се призна за виновен, но прокурорите въпреки това поискаха да бъде осъден на 30 години зад решетките. Съдът можеше да определи каквато прецени присъда, включително доживотен затвор.

Хакери откраднали данни от над 1 милиард акаунта от Yahoo! през 2013-а

Председател на съдебния състав беше съдия Ричард Джоунс, брат на прочутия музикант Куинси Джоунс. През август 2016 г. съдебното жури призна Селезньов за виновен по 38 от общо 40 обвинения. Прокуратурата посочи, че Селезньов е нанесъл вреди за 170 млн. долара. По данни на обвинението в компютъра на Селезньов е имало 1,7 млн. откраднати номера на кредитни карти. Той е успял да открадне общо 3 млн. номера.

Хакери твърдят, че са извършили мощна атака в Турция

Руснакът беше задържан ат агенти на американската Сикрет сървис на Малдивските острови и беше отведен в САЩ. Баща на Селезньов е депутатът от Държавната Дума Валери Селезньов. Според защитата на Селезньов, баща му и руското МВнР окачествяват задържането му като отвличане и нарушение на международното право.
 
 
БГНЕС