Депутатите лейбъристи подкрепят Гордън Браун за премиерския пост
Депутатите лейбъристи подкрепят Гордън Браун за премиерския пост / netinfo
Британският министър на финансите Гордън Браун получи подкрепата на мнозинството депутати лейбъристи като нов лидер на партията, което автоматично му открива пътя към премиерския пост, предадоха осведомителните агенции.

Браун бе номиниран вчера от 307 от общо 353 депутати за бъдещ лидер на партията. Най-малко още един депутат-лейбърист са очаква да подкрепи днес министъра на финансите, а още един - да не номинира никого.

Единственият възможен опонент на Браун Джон Макдонъл се отказа от надпреварата. Макдонъл, който по-малко от ден преди края на номинациите има едва 29 гласа, се оттегли, след като стана ясно, че на практика няма почти никакъв шанс да събере 45-те номинации, необходими му, за да се кандидатира официално. Той призна поражението си, поздрави Браун и му пожела успех.

Тъй като сега Браун няма съперник за лидерския пост, това означава, че няма да има гласуване сред членовете на партията, а шестседмичната предизборна кампания се превръща във формалност, отбелязва Ройтерс. При това положение се очаква Браун да бъде официално обявен за лидер на лейбъристите на конференция на 24 юни - три дни, преди Тони Блеър да напусне премиерския пост.

Много членове на Лейбъристката партия призоваха за избори, вместо Браун да бъде просто "коронован", които да позволят дебат за бъдещите насоки на партията, която според мнозина се нуждае от нов тласък след едно десетилетие на власт, посочва агенцията.