Кийт Ваз
Кийт Ваз / Gulliver/Getty Images
Женен с две деца, Ваз, който е роден в Аден в семейство от Гоа, е депутат от 1987 г.
Британски депутат, който ръководеше парламентарна комисия за проучване на политиките за наркотици, е изправен пред шестмесечно суспендиране след продължително разследване на твърдение, че е предложил да плати за кокаин.

Бившият европейски министър Кийт Ваз на 62 години допусна "много сериозно нарушение" на кодекса за поведение на депутатите, съобщи Комисията по стандартите на Камарата на общините.

“Сънди Мирър“ съобщи през септември 2016 г., че Ваз, представяйки се за продавач на перални машини, наричан Джим, поканил в апартамента си две мъжки проститутки да се занимават с платен секс и предложи да плати за кокаин, който да бъде използван от друг мъж.

Женен с две деца, Ваз, който е роден в Аден в семейство от Гоа, е депутат от 1987 г.

"Намерих разказа на г-н Ваз за събитията, довели до съобщенията в медиите, за невероятни", каза Катрин Стоун, парламентарен комисар по стандартите.

„Намерих доводите му за несъстоятелни да ми помогнат пълноценно в моето разследване.“

Комисията по стандартите заяви, че обяснението му, че мъжете са били там, за да обсъдят преустройството на апартамента в Лондон и че на него може да му е била дадена „напитка с добавка“, „не е правдоподобно и всъщност е нелепо“.

"Г-н Ваз направи всичко възможно да усложни, омаловажи и обърка разследването чрез аргументи за малко заслуги и доказателства със съмнителна значимост", добави той.
Стоун каза, че той е нанесъл "значителни щети на репутацията и целостта на Камарата на общините и на нейните членове като цяло".
 

Ваз застана като председател на контролната комисия по вътрешните работи, която по това време провеждаше разследване на политиките за наркотици.

Аудиозаписът съдържа доказателства за очевидната готовност на г-н Ваз да закупува намиращи се под контрол наркотици, за да ги използват други“, казва Стоун.

В изявление на уебсайта на Ваз се казва: „Кийт Ваз е лекуван за тежко психично състояние през последните три години в резултат на събитията от 27 август 2016 г.“, когато се случи въпросният инцидент.

"Той сподели уверено всички медицински доклади с комисията. Той няма какво повече да каже по този въпрос", продължи коментарът.