Ден за размисъл в Косово
Ден за размисъл в Косово / netinfo

В Косово е ден за размисъл преди утрешните парламентарни и местни избори. Около 1,5 милиона избиратели ще гласуват в над 2 000 избирателни секции. Те трябва да изберат 100 депутати в парламента, общински съветници и кметове на 30 косовски общини.

В 120-местния косовски парламент по десет места са резервирани за сърбите и за останалите малцинствени общности. В изборите ще участват 25 политически партии, от които 14 са на малцинствените общности, девет са албански партии, а има и двама независими кандидати. Ръководителят на мисията на ОССЕ в Косово и председател на Централната избирателна комисия посланик Тим Гилдман каза, че очаква предварителните резултати от изборите да станат ясни 2-3 дни след гласуването, а окончателните резултати да бъдат обявени в края на ноември. Около 30 000 наблюдатели от 69 местни и международни организации ще наблюдават изборите.

Броят на международните наблюдатели ще бъде около 150 души, съобщи прессекретарят на мисията на ОССЕ Свен Линдхолм.

Всички албански политически партии обещаваха в предизборната си кампания независимост на Косово. Всички се обявиха за пазарна икономика, за повишаване на стандарта, за намаляване на безработицата. Прогнозите сочат, че най-много гласове ще спечели опозиционната сега Демократическа партия на Косово на Хашим Тачи /31 %/.

Очаква се с 29 % втора да бъде партията, основана от вече покойния косовски президент Ибрахим Ругова, Демократичен съюз на Косово. На трето място според анкетите е Алиансът за ново Косово на сочения за най-богат косовар в света Беджет Пацоли, който може би ще остави зад себе си управляващия сега Алианс за бъдещето на Косово на Рамуш Харадинай, Демократичния съюз Дардания на бившия председател на косовския парламент Неджат Даци и реформистката партия ОРА на Ветон Сурой.

По неофициална информация Демократичният съюз на Косово, чийто председател е президентът на Косово Фатмир Сейдиу, вече отдавна преговаря с Хашим Тачи за евентуална широка следизборна коалиция.

По препоръка на Белград косовските сърби се очаква да бойкотират изборите. Сърбите от Косово не би трябвало да гласуват на изборите на 17 ноември, защото по този начин ще легитимират албанските власти, които се готвят да провъзгласят независимост на Косово, казват в Белград.

Дали този ход на Белград обаче ще бъде печеливш за косовските сърби, ще се види след изборите, защото с бойкота си те рискуват да изгубят и досегашните си позиции в местното самоуправление. Продължилата 21 дни предизборна кампания премина без нито един по-сериозен инцидент.