Ден след обявената независимост на Косово
Ден след обявената независимост на Косово / снимка: Владислав Велев, специален пратеник на Дарик в Косово
Сръбските жандармеристи успяха да разгонят демонстрантите, които протестираха през изминалата нощ в Белград срещу едностранно обявената независимост на Косово. След демонстрациите по улиците на сръбската столица останаха много преобърнати контейнери за боклук, и изпочупени витрини на магазини. В безредиците бяха ранени около 35 души. Демонстрации имаше и в други сръбски градове.

Словенският външен министър Димитрий Рупел протестира тази нощ пред сръбския си колега Вук Йеремич заради нахлуването на демонстранти в посолството на Словения в Белград. Демонстрантите разрушиха ресторант на „Макдоналдс” в центъра на Белград, изпочупиха прозорците на американското посолство и успяха да нахлуят в сградата на посолството на Словения. Рупел поиска Сърбия да гарантира сигурността на словенските дипломати и другите граждани, които се намират в посолството.

Обстановката в Косово и в населените предимно със сърби райони в северната част на страната е спокойна. Няма сериозни инциденти освен хвърлената късно снощи граната срещу сграда на ООН в Косовоска Митровица. В Прищина от пиратки са пострадали леко няколко души.

Съветът за сигурност на ООН отново констатира разногласията за Косово между Русия, която се противопостави на едностранно обявената независимост, и западните страни, които я приемат, съобщиха дипломати. "Нито една страна не подкрепи искането на Русия да бъде анулирана независимостта на Косово", заяви посланикът на Великобритания, цитиран от АФП. Китай междувременно заяви, че не прима обявената независимост на Косово.

Съветът на министрите на външните работи на страните членки на ЕС се събират в Брюксел за да изработят обща позиция по обявената от Косово независимост. В работата на съвета ще участва и министърът на външните работи Ивайло Калфин.