„Ден на тишината в Италия
„Ден на тишината в Италия / снимка: Reuters, архив

В Италия днес е обявен „Ден на тишината" - протестна акция на медиите срещу правителствен законопроект, ограничаващ свободата на печата. Няма да излязат големите вестници, в ефира няма да бъдат излъчвани радио и телевизионни програми, предаде ИТАР-ТАСС.

Националната федерация на италианския печат обяви обща стачка на журналистите в знак на протест против законопроекта, който предвижда ограничаване правата на следователите да прослушват телефонни разговори, и тежки наказания, включително със затвор, за журналисти и издатели, които публикуват разпечатки от телефонни разговори или аудио и видео записи, направени по време на съдебно разследване.

Гласуването на законопроекта в парламента е предвидено за 29 юли, допълва БТА. Не е изключено обаче документът, в който депутатите продължават да внасят поправки, да не бъде приет до началото на лятната ваканция на парламента. Служителите в обществения транспорт подкрепиха протеста на журналистите. Движението на влаковете бе прекратено още снощи в 22.00 ч. българско време. Днес в големите градове на Италия няма да работи общественият транспорт, включително метрото.