Ден на предизборна тишина в Русия
Ден на предизборна тишина в Русия / Reuters

В президентската избирателна компания в Русия днес е "ден на тишина". Той настъпи в полунощ на 2 срещу 3 март местно време, съобщи ИТАР-ТАСС. В този ден по закон е забранена всякаква агитация, за да се даде възможност на гражданите да направят съзнателен избор без натиск отвън.

Въпреки че се нарича "ден", продължителността на периода на предизборно мълчание е почти две денонощия. Той приключва едва когато на цялата територия на страната се затворят изборните секции на 4 март. Секциите се отварят в 8,00 ч. местно време в неделя в Далечния изток (20,00 ч. по Гринуич днес), а първите прогнозни резултати ще станат известни след затварянето на последните секции в 21,00 ч. местно време (17,00 ч. по Гринуич в неделя) в Калининград (Западна Русия).

Забраната на предизборната агитация не засяга информационната дейност на избирателните комисии на различно равнище. Те имат право да призовават избирателите към активност, да разясняват правилата за гласуване, законодателството и т.н. Този път вероятно най-често ще се разяснява използването на уебкамерите, монтирани в изборните секции.

Централната избирателна комисия обещава да огласи първите официални резултати още на сутринта на 5 март. Законът предвижда 10 дни за оповестяване на окончателните резултати.

Един ден остава на разположение на желаещите да проследят гласуването на 4 март чрез интернет, за да получат необходимата за това регистрация на сайта webvybory2012.ru. Тя завършва днес, 3 март, в 21,59 ч. московско време. Сайтът беше открит преди месец и за това време на него се регистрираха над 530 000 потребители, а броят на избраните за наблюдение точки надвиши 3 милиона. Потребителите със собствен акаунт в мрежи като Google, Яндекс, Facebook, Mail.ru, Twitter, ВКонтакте, Linkedin и OpenID, могат да влязат за регистрация в системата директно през тях. За днес е насрочена генерална репетиция за работата на системата. От всяка секция, включена в списъка за транслация, регистрираният потребител може да получава картина от две камери - или от камерата, снимаща общ изглед на секцията, вкл. мястото за раздаване на бюлетините, или от камерата, насочена към урната за гласуване. Тази камера след края на гласуването ще показва преброяването на гласовете.

Компанията "Ростелеком" осигуряваща техническата поддръжка, обещават гореща линия за оплаквания на 4 март. Видеотранслацията започва автоматично на 4 март в полунощ московско време. В 20,00 ч. местно време в съответния регион записването продължава, но интернет транслацията спира, за да се спази тайната на вота. В 21,00 ч. московско време ще се възобнови. При това зрителите ще видят изображението, записано, започвайки от 20,00 ч. местно време в съответния регион. След подписването на протоколите ще се показват пред камерата.

Ден на предизборна тишина в Русия
netinfo


За проекта от федералния бюджет бяха отпуснати 13 млрд. рубли. Той обхваща 91 400 секции от общо 94 300 на територията на федерацията и има възможност да включи 25 млн. потребители. Кандидатите и техните щабове могат да наблюдават от отделни ситуационни центрове. В информационния център на ЦИК е монтирана видеостена от 20 монитора, които ще излъчват едновременно от 120 секции. Същата стена има в международния пресцентър в Търговско-промишлената палата. Граждани без домашен компютър могат да гледат записите на 4 март в пунктове за колективен достъп в отделенията на държавната пощата на Русия.

Заместник-министърът на съобщенията Иля Массух заяви, че общо в деня на гласуване и при последващото преброяване ще бъдат записани видеозаписи с продължителност 500 години. Информацията ще се съхранява една година. За да се прегледа след изборите запис от някой участък, трябва да се подаде заявка чрез единния портал за държави услуги, отбелязва БТА.

Най-голям брой регистрирани потребители има в Москва и Московска област, Санкт Петербург и Ленинградска област, в Свердловкска и Новгородска област и Краснодарския край. Има и регистрации в Индия, САЩ, Китай, Австралия и дори Гватемала, Никарагуа и Зимбабве.

Ден на предизборна тишина в Русия
netinfo