Ден на несъгласие в Русия
Ден на несъгласие в Русия / снимка: БГНЕС

Над 10 000 руснаци излязоха по улиците в редица градове на страната, за да протестират срещу икономическата политика на Кремъл на фона на нарастващата нестабилност, предаде ДПА. Противниците на управлението на премиера Владимир Путин организираха Ден на несъгласието.

Около 5000 души демонстрираха във Владивосток и Хабаровск, в Далечния изток. Те протестираха срещу повишаването на вносните мита за чуждестранни автомобили.

Целта на мярката е да защити намиращата се в тежко положение руска автомобилна промишленост, отбелязва ДПА. Вносът на коли от Япония и Южна Корея обаче е ключов сегмент от икономиката в руския Далечен изток.

В Москва се състояха около 20 демонстрации и само някои от тях бяха разрешени от властите. За реда следяха 5000 служители на силите за сигурност.

Около хиляда привърженици на Комунистическата партия на Руската федерация (КФРП) се събраха на разрешен протест в Москва. Председателят на централния комитет на КФРП Генадий Зюганов подчерта, че революцията е единственият път за излизане от кризата.

В периферията на демонстрацията се стигна до сблъсъци между младежи и милицията.

Неколкостотин души се събраха на друг разрешен митинг, организиран от Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР). Председателят на ЛДПР Владимир Жириновски заяви, че неговата партия е единствената, която е способна да спаси страната.

Милицията извърши десетина ареста на неразрешена демонстрация на опозиционното движение "Другата Русия". Правозащитникът Лев Пономарьов се оплака, че много от организаторите на протеста са били задържани предварително.

Милицията арестува на друга неразрешена демонстрация лидера на Националболшевишката партия Едуард Лимонов заедно с 10-15 негови привърженици.

В Санкт Петербург, представители на либералната опозиция се редуваха да застават един по един на площад, обграден от няколко джипа на милицията, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Те издигнаха само един плакат, на който пишеше: "Да контролираме правителството!"

Опозиционерите избраха тази тактика, за да избегнат арестите, с които приключиха предишни подобни акции, отбелязва АФП.

Около триста комунисти протестираха в Курск срещу повишаването на цените, съкращаването на работни места и намаляването на производството в града и
Ден на несъгласие в Русия
netinfo
неговата област, предаде ИТАР-ТАСС. Те разкритикуваха и прокремълската партия "Единна Русия" заради нейната масовост.

Близката до Владимир Путин формация, която държи над две трети от местата в долната камара на парламента - Държавната дума, организира контрадемонстрации, предаде ДПА.

Няколко хиляди привърженици на "Единна Русия" излязоха по улиците на далекоизточни градове като Владивосток и Хабаровск.

На организиран от Кремъл митинг в Москва известни спортисти и войници призоваха за единство пред икономическата криза. "Ние вярваме в Путин и Медведев", гласяха част от издигнатите на демонстрацията лозунги.

Според правителствени източници участниците в прокремълските прояви са надвишавали онези, които са се включили в опозиционните.

Денят на несъгласието в Русия премина на фона на повишаването на цените, свободното падане на курса на националната валута - рублата, и увеличаването на безработицата, отбелязва ДПА. Правителството предупреди, че рязкото поевтиняване на петрола и забавянето на икономическия растеж ще доведе до понижаване на държавните приходи с 40 процента.

Организаторите на днешните протести поискаха освен това да бъдат разкрити убийците на адвоката правозащитник Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова, които бяха застреляни в Москва в средата на месеца.