Демонстрантите в Талин поругават паметта на загиналите, заяви Андрус Ансип
Демонстрантите в Талин поругават паметта на загиналите, заяви Андрус Ансип / netinfo

Естонският премиер Андрус Ансип обвини вчера демонстрантите в Талин, че използват демонтирането на паметника на съветския войн, за да извършват актове на вандализъм и по този начин да поругаят паметта на жертвите от Втората световна война, предаде Франс прес.

В първото си изявление след две нощи на вълнения и безредици в естонската столица премиерът отбеляза, че със своите действия младежките банди "потъпкват идеалите на мъжеството и свободата".

"Трудно мога да си представя нещо по обидно към онези, които са се борили по време на Втората световна война, от кадрите с тези пияни обирджии на магазини", заяви в реч Ансип, излъчена по държавната телевизия на руски и естонски език.

Ансип призова естонските граждани да се противопоставят на онези, "които сеят омраза". Той увери, че демонтираният паметник "не е пострадал" при размириците и е под полицейско наблюдение.

При сблъсъците между полицията и демонстранти, протестиращи срещу демонтирането на паметника на съветски воин в естонската столица Талин в нощта срещу събота бяха ранени 96 души, а 600 бяха арестувани. Освен в Талин, сблъсъци имаше и в град Йохви, на 165 километра североизточно от столицата, където живеят предимно руснаци. Задържани бяха 22-ма руски граждани.