Демонстранти щурмуваха централата на ПНС в Бенгази
Демонстранти щурмуваха централата на ПНС в Бенгази / Reuters

Група демонстранти щурмуваха и оплячкосаха централата на управляващия Преходен национален съвет в либийския град Бенгази, предаде Франс прес, като се позовава на очевидци.

Демонстрантите, въоръжени с камъни и железни пръти, хвърлили няколко самоделни гранати срещу сградата, подпалили фасадата, изпочупили прозорците и нахлули вътре.

Намиращите се в сградата членове на ПНС не са пострадали. По думите на отговарящия за политическите въпроси в преходното правителство Фатхи Баджа протестиращи, които не участвали в нападението, помогнали на председателя на ПНС Мустафа Абдул Джалил и на него да напуснат централата невредими. "Исканията на тези, които сториха това, не са ни известни, не ги разбираме.

Някои от нападателите бяха много млади, на петнайсетина години, други по-стари, имаше много хора. Някои искаха оставката на целия ПНС с изключение на мен, Мустафа Абдул Джалил и още един член на съвета", добавил той, цитиран от БТА.

По-рано в събота председателят на ПНС излезе пред сградата, за да се опита да успокои демонстрантите, но те го освиркаха и замериха с пластмасови бутилки.

Привечер броят на протестиращите нарасна до най-малко 1500, според кореспондент на АФП от мястото на събитието.

Демонстрантите настояват за по-голяма прозрачност от страната на ПНС и изключването на "опортюнистите" от управлението на страната.