/ ThinkStock/Getty Images
​​​​​​​„Не съм продавал биберон от пет години“, казва собственик на аптека в гъсто населената централна част на Атина
„Не съм продавал биберон от пет години“, казва собственик на аптека в гъсто населената централна част на Атина. И официалните данни подсилват коментара му и кошмарното чувство за неотложността на проблема, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от Агенция "Фокус".

В статия в петък в Катимерини - по повод конференция, организирана съвместно от Economist и неправителствена организация HOPEgenesis NGO - беше казано, че раждаемостта в Гърция е под смъртността за осма поредна година.

Само между 2011 г. и 2015 г. населението на страната ни е намаляло от 11,2 на 10,8 милиона“, се казва в статията и се добавя, че прогнозите сочат към по-нататъшен спад.

В същото време, в сравнение с 2,4 деца на жена, колкото са били в миналото, този показател е спаднал до 1,35 деца на жена днес.

Транспортен хаос в Гърция: Наводнения блокираха пътищата, бури спряха фериботи

Проблемите със застаряващото население и намаляващата раждаемост се разпространяват в цяла Европа, засягайки трудовите отношения, социалните системи и икономиката като цяло.

И ако се отдалечим от собствения си континент, същата тревога от намаляващата раждаемост споделят и японците, където през 2017 г. коефициентът на раждаемост е 1,43, докато 28 процента от населението е над 65 години.

Освен националните стратегии, които всяка държава трябва да разработи, вътрешнополитическият консенсус, необходим по много сериозни въпроси - някой съмнява ли се, че демографията принадлежи към тази категория? - и необходимите международни партньорства, трябва да се вземе предвид още едно нещо, което е от голямо значение.

Това е променящият се характер на взаимоотношенията на хората в обществото и фактът, че „традиционните“ семейства се създават все по-трудно и се разпадат много по-лесно.

Ангажираността и отговорността, необходими на детето, предполагат желания и умения, които постоянно се променят.

Наред с вземането на политическите решения за демографския проблем - като привличане на хора от други страни - трябва да се предоставя помощ и на онези - включително еднополови двойки - които са готови да поемат рисковете, свързани с раждането и отглеждането на дете - или осиновяването му.

Това демографско затруднение е причината, поради която в наши дни изпитваме толкова голямо удоволствие от радостта на колега, който току-що е станал баща, или на приятел, който току-що е чул и видял биенето на сърцето на ембриона на ултразвук.
Агенция "Фокус"