Делото срещу Мубарак беше отложено за неопределено време
Делото срещу Мубарак беше отложено за неопределено време / снимка: БГНЕС, архив

Делото срещу бившия президент на Египет Хосни Мубарак беше отложено минути след началото на повторните слушания. Председателстващият съдия Мустафа Хасан Абдала се оттегли от делото и го прехвърли към друг съд. Това стана причина за безсрочното отлагане на повторното разглеждане на процеса, което предизвика гняв сред присъстващите в залата.

Абдала пренасочи случая към Апелативния съд, който след това ще определи нов съд, който да разгледа делото.

Решението дойде малко, след като 84-годишният Мубарак беше внесен на носилка в съдебната зала.

Адвокати посочиха, че докато трансферът ще даде на прокурорите повече време за събиране на нови доказателства, то той може да забави процеса с месеци, увеличавайки възможността 84-годишният Мубарак никога да не бъде окончателно признат за виновен и осъден.

„Хората искат екзекуцията на Мубарак", прозвучаха призиви в съдебната зала от гневните роднини на демонстраторите, убити при бунта през 2011 година, който свали режима на Мубарак, предава агенция Фокус.

Пред строго охраняваната Полицейска академия, където се водеше делото, демонстрантите, поддръжници на Мубарак, бяха превъзхождани по брой от опонентите на бившия египетски президент. Двете групи бяха разделяни от кордон на полицията, поради което не се стигна до инциденти.

Мубарак е изправен пред повторно разглеждане на делото срещу него, след като обжалва доживотната си присъда за съпричастност в смъртта на стотици протестиращи по време на Арабската пролет.

Искането за повторен процес на Мубарак беше одобрено от египетския Касационен съд през януари след постановлението от миналата година, че той и бившият министър на вътрешните работи на Египет не са предотвратили убийството на близо 1000 души при бунтовете през 2011 година, които доведоха до отстраняването му от власт.