Делото срещу Караджич продължава в понеделник
Делото срещу Караджич продължава в понеделник / снимкa: БГНЕС

Процесът за геноцид срещу бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич продължи без него, като обвинението го нарече "главен ръководител" на етническото прочистване по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г., предаде АФП.

"Това дело е за главния ръководител, мъжа, който впрегна силите на национализма, омразата и страха, за да осъществи своята визия за етнически разделената Босна -  Радован Караджич", заяви прокурор Алън Тиегер пред Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия в Хага. 

Караджич, срещу когото са повдигнати 11 обвинения за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, е "извършил етническо прочистване на големи части от Босна и Херцеговина" по време на войната, която отне живота на около 100 000 души и принуди 2,2 милиона да напуснат домовете си, заяви прокурорът.

Бившият лидер на босненските сърби се защитава сам. Той не се признава за виновен по нито едно от обвиненията, но ако съдът признае вината му, може да получи доживотен затвор. Днес Караджич отново бойкотира заседанието на съда, тъй като иска повече време, за да се подготви за делото. До края на седмицата не са предвидени нови заседания на съда, очаква се прокурорът да продължи встъпителната си пледоария в понеделник.

Караджич е обвинен в участие в план за "постоянно преместване" на мюсюлмани и хървати от територията на Босна. "По време на завладяването на територията, която според него принадлежи на сърбите, неговите сили избиха хиляди босненски мюсюлмани и хървати, затвори хиляди други в мръсни и жестоки лагери и места за задържане и принуди стотици хиляди да напуснат домовете си", заяви Тиегер. "Силите на Радован Караджич превзеха Сребреница в усилията им да прочистят последното значимо мюсюлманско присъствие в Източна Босна", каза още той. "В следващите дни хиляди мюсюлмански мъже бяха систематично избивани, жените, децата и старците прогонвани, а мюсюлманите в Сребреница елиминирани", подчерта прокурорът. По негови думи Караджич казал на мюсюлманите в Босна, че "ще изчезнат от лицето на земята", заяви Триегер и показа на съда снимки на военни нападения срещу цивилни и на измършавели затворници в лагери.