Делото срещу Березовски не е прекратено
Делото срещу Березовски не е прекратено / netinfo

Главната прокуратура на Русия не потвърди информацията за прекратяване на разследването по наказателното дело срещу Борис Березовски за действия, насочени към промяна на конституционното устройство на държавата.

"Следственото управление на Федералната служба за сигурност на Русия продължава разследването по наказателното дело по обвинението срещу Борис Березовски в извършване на действия, насочени към насилствено превземане на властта в нарушение на Конституцията на Русия и в публични призиви към екстремистка дейност чрез използване на средствата за масова информация", заяви за ИТАР-ТАСС представител на Главната прокуратура.

Вчера се появи информация с позоваване на адвокат на Березовски за прекратяване на делото. РИА "Новости" припомня, че в момента Березовски живее във Великобритания, където има статут на политически бежанец. Руската Главна прокуратура иска той да бъде екстрадиран.

Березовски е обвинен в незаконно предприемачество, легализиране на парични средства и редица други престъпления. В края на 2002 г. руската Главна прокуратура отправи официално искане Англия да екстрадира Березовски, което не беше удовлетворено. През януари 2006 г. в интервю по радио "Ехото на Москва" Борис Березовски заяви, че "работи" над силовото превземане на властта в Русия. След това тогавашният вътрешен министър на Великобритания Джак Строу предупреди, че тези изказвания на Березовски могат да доведат до преразглеждане на неговия статут на бежанец.