Дел Понте: Има риск Младич и Караджич да не бъдат наказани
Дел Понте: Има риск Младич и Караджич да не бъдат наказани / netinfo

Главният прокурор на Трибунала в Хага Карла дел Понте предупреди, че съществува риск Ратко Младич и Радован Караджич да избегнат процесите срещу тях в Хага, ако ООН не удължи мандата на Трибунала.

Дел Понте каза, че Китай и Русия се противопоставят в Съвета за сигурност на ООН на удължаването на мандата на Трибунала в Хага. Съгласно решението на Съвета за сигурност Трибуналът трябва да приключи процесите на първа инстанция до 2008 г., но председателят на Трибунала Фаусто Покар вече каза, че за това ще бъде необходима и цялата 2009 г.

“Съветът за сигурност ще трябва да реши, вероятно идната година, дали ще ни позволи да приключим всички процеси. Като се има предвид противопоставянето на Русия и на други, това може би няма да се случи”, каза Дел Понте.

Тя предупреди, че съществува риск да се допусне някои от най-важните лидери като Младич и Караджич, обвинени за възможно най-тежките престъпления, да избегнат съдебния процес и да останат ненаказани. “Ако международната общност не потвърди ясно, че всички висши лидери, обвинени от Трибунала в Хага, ще бъдат съдени от него, се боя, че ще им бъде позволено да останат ненаказани”, посочи тя.

Дел Понте индиректно призова ЕС да поеме финансирането на Трибунала, ако ООН реши да не удължава мандата му. “Европейците ще бъдат изправени пред трудната дилема – дали да прескочат пропастта и да осигурят на Трибунала необходимите фондове или да приемат, че поради отсъствието на сътрудничество от страна на Сърбия и противопоставянето на Русия и Китай легитимната потребност от правосъдие за хилядите жертви никога няма да бъде удовлетворена”, каза Дел Понте.