Декларацията на ПСЮИЕ е одобрена от всички участници в срещата
Декларацията на ПСЮИЕ е одобрена от всички участници в срещата / снимкa: БГНЕС

Политическата декларация на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа е одобрена от всички участници в срещата в Поморие, въпреки че на финала имаше напускане на сръбската делегация, заяви премиерът Сергей Станишев след приключването на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от организацията в Поморие. Според Станишев, единодушната подкрепа на декларацията показва силния политически ангажимент на всички страни, процесът да продължи и да получи много по-конкретни измерения чрез съвета за регионално сътрудничество.

Напускането на сръбската делегация не отменя решенията, които са взети, каза Станишев. Междувременно от кабинетът на сръбския президент Борис Тадич оповестиха мотивите за напускането на сръбската делегация.

Причината е в решението на политическия директор на ЮНМИК Джолиан Негеле, който е нарушил приетата процедура и е дал думата на Скендер Хисере, а той се е представил като министър на вътрешните работи на Косово. Преди това Сърбия предупреди, че не Хисение, а само ЮМНИК може да застъпва позициите на Прищина. Сръбският президент Борис Тадич повтори в Поморие, че Белград няма да признае обявяването на независимост на Косово.