Дейвид Камерън изненадващо посети Афганистан
Дейвид Камерън изненадващо посети Афганистан / снимка: БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън пристигна неочаквано в Афганистан на посещение, по време на което ще се срещне с натовски войници и с президента Хамид Карзай.

Според британското посолство в Кабул Камерън е отишъл в лагера Бастиан - голяма военна база в южната провинция Хелманд - най-нестабилната в Афганистан. Посещението му е по-малко от седмица след отварянето в Доха на политическо бюро на талибаните, което въпреки породените надежди не бе последвано от конкретни мирни преговори.

Има още много път да се извърви (към мира), но дори и да трябва да се гарантира сигурността със силна афганистанска армия и полиция, разумно е и да се започне политически процес, изтъкна той.

Близо 7900 британски войници са разположени сега в Афганистан. Търсенето на мирно разрешение с талибаните вече е приоритет за афганистанското правителство и за международните сили, докато в много района продължава да преобладава въстаническа атмосфера, а частите под американско командване се готвят да напуснат догодина страната, съобщава БГНЕС.

Отварянето на представителство на талибаните в Катар на 18 юни с цел да се помогне за преговорите предизвика дипломатическа криза, когато бунтовниците нарекоха своето управление от 1996 до 2001 г. „Ислямски емират Афганистан”. Вбесен, че представителството бе установено като посолство на правителство в изгнание, афганистанският президент прекрати отделните си разговори с американците, заплаши да бойкотира всякакви преговори и да прекрати обсъждането на двустранно споразумение за сигурност с Вашингтон.