„Дейли мейл”: Двама лекари са сред задържаните за опитите за атентати на Острова
„Дейли мейл”: Двама лекари са сред задържаните за опитите за атентати на Острова / netinfo

Двама лекари са сред петимата задържани заподозрени терористи след опитите за бомбени атентати в Лондон и Глазгоу, съобщава в. "Дейли мейл". Единият е 26-годишният неврохирург Мохамед Аша, който е арестуван заедно с жена си.

За втория лекар се смята, че е бил един от двамата мъже, които в събота опитаха да вкарат запален джип, пълен с бензин, газови бутилки и пирони, в летището в Глазгоу. Възможно е той също така да е карал един от двата заредени с бомби мерцедеса, които бяха открити в Лондон рано сутринта в петък.

И двамата лекари работели в британски болници и всичко сочи, че пребивават в страната законно. Това разкритие навежда на ужасяващата мисъл, че пропагандата на Ал Кайда обхваща по-широки социални слоеве, освен недоволните млади мюсюлмани, коментира "Дейли мейл".

"Те са високообразовани, начетени, интелигентни хора. Те са хора, обучени да лекуват, но са планирали невъобразими зверства", казва източник от силите за сигурност.

Доктор Аша е йорданец и работел в болницата в Стокион-Трент, Северен Стафордшър. Той живеел с 27-годишната си жена и невръстния си син в къща под наем в Нюкасъл-ъндър-Лайм, Стафордшър. Снощи експерти криминалисти са направили подробен оглед на къщата. Съседи казват, че почти не са виждали семейството, откакто то се настанило там преди година.

Полицията смята, че нападенията са били планирани от неизвестно досега терористично звено, свързано с Ал Кайда, съставено от хора с близкоизточен произход. Замесеният в атентата в Глазгоу лекар е иракчанин, за когото се смята, че е получил убежище във Великобритания, а трети заподозрян идва от Ливан.

В двете открити в Лондон коли бомби е имало мобилни телефони, които е трябвало да задействат експлозивите. Атентаторите са набрали два пъти номера на телефона в едната кола и четири пъти този на телефона в другата, но бомбите не са избухнали.

Проследяването на обажданията е насочило полицията към редица адреси в Ливърпул, Стафордшър и околността на Глазгоу. Всички адреси са били проверени от полицията.

Смята се, че на един от адресите в Шотландия е открит бомбен цех. Очакват се още арести, отбелязва "Дейли мейл".

На задържан в САЩ член на Ал Кайда ще бъдат показани снимки на задържаните във Великобритания заподозрени. Бившият нюйоркски шофьор на такси Мохамед Джунаид Бабар вече е идентифицирал организатора на лондонските атентати от 7 юли м.г. и е изиграл решаваща роля при хвърлянето в британски затвор миналия месец на звено на Ал Кайда, което планирало да взриви лондонски нощни нощни клубове. От него вероятно ще се поиска да помогне с идентификацията на кадри от охранителни камери, на които се виждат бягащите предполагаеми атентатори.

Според американски официални представители един от мъжете на тези кадри, заснет да бяга от едната от лондонските коли бомби в петък рано сутринта, прилича на заподозрян, който преди време е бил задържан във връзка с разследването на т.нар. "генерал" от Ал Кайда Дхирен Барот. Този заподозрян е бил пуснат поради липса на доказателства, отбелязва "Дейли мейл".