Дейли Експрес: 105 паунда от всяко британско семейство за милостиня за България и Румъния
Дейли Експрес: 105 паунда от всяко британско семейство за милостиня за България и Румъния / netinfo
"Сега Великобритания ще плаща 2,5 милиарда паунда помощи на чужденци", гласи заглавие с големи букви на първа страница във вестник "Дейли експрес".
 
105 паунда ще трябва да плати всяко семейство в страната за събиране на милостинята за Румъния и България, пише в подзаглавието на голямата статия. Вестникът обяснява, че това са парите, които отиват за румънците и българите, които няма да емигрират във Великобритания.
 
Новината за огромното данъчно бреме, пише "Дейли експрес, идва в момент, когато Великобритания се подготвя да посрещне вълна от до 600 хиляди имигранти от двете източноевропейски държави. Сега се очаква британците да помагат за покачване на жизнения стандарт на онези българи и румънци, които предпочитат да си останат вкъщи, а не да търсят работа в Обединеното кралство, отбелязва изданието.
 
2,5 милиарда паунда от Великобритания са част от общата сума от 20 милиарда, които ЕС отпуска на двете страни за период от 6 години, уточнява вестникът.
 
Новината породи гняв у британците. Матю Елиът от Съюза на данъкоплатците заяви за "Дейли експрес": "Румъния, на практика, използва парите на данъкоплатците, за да увеличи социалните си помощи. Нашите пари би трябвало да помогнат за развитието на инфраструктурата  на страната, а не да развиват култура на зависимост, каквато наблюдаваме във Великобритания. Това е странно и, честно казано, обидно за британските данъкоплатци".