/ iStock/Getty Images
Група от 85 лица, търсещи убежище и деца със сериозни здравословни проблеми, заедно с родителите или членове на семейството си заминаха тази сутрин от Гърция, съобщи МИА.

Германия възобновява връщането на бежанци в други страни от ЕС

Децата и техните семейства бяха настанени в приемни центрове за бежанци и мигранти в Гърция и като част от европейската солидарност Германия се съгласи да приеме 243 деца със сериозни здравословни проблеми.

Заместник-министърът на Гърция по въпросите на миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос и германският посланик в Атина Ернст Райхел изпратиха търсещите убежище от летището в Атина и изразиха удовлетворение, че съвместните усилия на двете страни за преместване на бежанците продължават.

„Тези малки деца имат реална нужда от грижи, здраве и внимание. Особено искам да благодаря на Германия, защото дава на тези хора, на тези деца, възможност да преминат към друга фаза от живота си и да имат надежда, като в същото време намаляват тежестта за Гърция като държава на първия ред“, каза Кумуцакос.

Португалия приема 500 деца бежанци от Гърция

„Още такива трансфери ще последват, с бързи темпове, като следващият ще бъде на 31 юли. Общо имаме за цел да преместим 243 болни деца със семействата им, като броят им вероятно ще достигне повече от 900 души.

В същото време транспортирането на деца в рамките на обединенията със семействатра им започна отново и се радвам за това. Става въпрос за случаи, в които членовете на семейството вече пребивават в Германия. Такъв трансфер в Германия се очаква на 30 юли“, заяви германският посланик в Атина.
БГНЕС