Давутоглу: Турция и „Ислямска държава“ имат „360-градусови различия“
Давутоглу: Турция и „Ислямска държава“ имат „360-градусови различия“ / БГНЕС

Турският премиер Ахмед Давутоглу стана обект на множество подигравки, след като в своя реч заяви, че ислямът на Турция и този на „Ислямска държава" имат „360-градусови различия".

Грешката е била направена по време на телевизионна реч, в която той опровергава твърденията, че несправянето на турското правителство с джихадистите от групировката е причина за кървавия атентат в Анкара.

„Има 360 градуса, не 180-градусово различие между исляма, който ние защитаваме, и това, което имат ИД на ум", каза той. „Единият е на нетърпимостта (този на „Ислямска държава"), а другият (на Турция) е толерантен и е пример за това как ислямът и демокрацията могат да съществуват заедно", допълни Давутоглу.

Студент е автор на предупреждението в Туитър за атентата в Анкара

Опозицията, както и много интернет потребители, веднага реагираха на грешката на Давутоглу, отбелязвайки, че 360 градуса са пълен кръг.

„Ясно е какво се случва на стратегическа дълбочина, сега е ред на геометричната дълбочина", написа в Туитър депутатът от прокюрдската Народна демократична партия, имайки предвид известната книга на Давутоглу „Стратегическа дълбочина".

Повод за подигравки срещу Давутоглу стана и негово изказване от края на миналата седмица, когато той заяви в реч след атентата в Анкара, че извършителят на самоубийствения атентат в град Суруч през юли край границата със Сирия е бил „заловен и изправен пред правосъдието".

Източник: БГНЕС