Дават две години живот на атентатора от Локърби
Дават две години живот на атентатора от Локърби / БГНЕС

След като шотландските онколози предрекоха на осъдения за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи три месеца живот и той бе освободен от затвора, сега либийски представители казват, че може да живее и повече от две години, пише британският вестник "Дейли телеграф".

Днес семейството на Меграхи ще отбележи първата година от освобождаването и завръщането му, след като лежа в шотландски затвор за убийството на 270 души при атентата в самолет на авиокомпания "ПанАм" през 1988 г.

Съпругата, майка му и петимата му синове и братя ще се съберат на "ифтар" - традиционна вечеря по време на Рамазана. По повод годишнината на държавните медии бе разпоредено да покажат снимки и кадри от завръщането му.

Наскоро Меграхи започна втори етап от химиотерапия срещу рак на простатата. Либийският лидер Муамар Кадафи постанови бившият агент на разузнаването да получи същите медицински грижи, каквито се осигуряват на държавните ръководители.

Представител на екипа на Кадафи каза, че за Меграхи се грижат най-добрите лекари, а полковник Кадафи е наредил лечението му да се следи от неговите лични лекари. На медиците било наредено да използват най-ново поколение медикаменти за лечение на рак от Америка, съобщава БТА.

Когато не е два пъти седмично на терапия в Медицинския център в Триполи, Меграхи прекарва дните си в болнично легло в дома си в луксозният квартал Дамаск в столицата, разполагайки с всички атрибути на привилегирования елит.

Той живее в просторна вила с денонощна охрана, а в двора обикновено са паркирани "Хъмви", бяла "Тойота ленд крузър" и БМВ седмица. Синовете му пък са назначени на високоплатени длъжности в правителството.

Меграхи не се е появявал публично от срещата му с африкански парламентаристи през септември миналата година.

Професор Роджър Кърби, консултант уролог от лондонската болница "Сейнт Джордж" каза, че решението за освобождаването му било погрешно в светлината на новите методи за лечение. Известно ни е, че те могат да удължат живота на някои пациенти с 18, 24 и 36 месеца, отбеляза той.

Онкологът Греъм Хауърд - един от четиримата експерти, дали мнение си при решението за освобождаването на Меграхи обаче защити издаденото медицинско становище. Медицинската част от експертизата правдиво отразява мненията на специалистите по онова време, каза той.

Меграхи влезе в затвора през 2001 г., а на 20 август 2009 г. бе освободен с диагноза последен стадий на раково заболяване.