Датското европейско движение подкрепя българските  медицински сестри в Либия
Датското европейско движение подкрепя българските медицински сестри в Либия / netinfo

Активисти на неправителствената организация "Датско европейско движение" стартираха в датската столица Копенхаген инициатива с мотото "Върнете ги вкъщи" в защита на българските медицински сестри, съобщиха от българското външно министерство. В редица датски градове бяха разпространени специални цветни брошури на датски език.

"Наш дълг е да покажем солидарност с европейските ни съграждани, които са в затвора повече от 8 години без справедлив процес . . . Посланието ни е просто: Върнете ги в къщи!", подчертава председателят на Международното европейско движение Пат Кокс в брошурата.

Това бе първата проява на "Датското европейско движение" след присъединяването му в началото на този месец към инициативата на бившия председател на Европейския парламент Пат Кокс в подкрепа на българските медици в Либия под надслов "Върнете ги в къщи!".

Генералният секретар на "Датското европейско движение" Рина Расмусен заяви, че кампанията ще продължи и при следващото събитие в програмата на организацията - отбелязването на 50-та годишнина от Римския договор на 26 май 2007 г.

Създадена е Интернет страница: www.ipetitions.com/petition/bringthemhome-dk, на която може да се изразява подкрепа за медиците в Либия. От "Датското европейско движение" очакват подкрепа за инициативата "Върнете ги в къщи!" от членовете на организациите на Международното европейско движение в другите европейски страни. Събраните подписи ще бъдат предадени на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун на 10 декември 2007 г., когато се отбелязва Деня на правата на човека.

В отговор на инициативата на Пат Кокс в посолството на Република България в Хага представители на холандската Асоциация на медицинските сестри, на Асоциацията на медицинските работници и на Асоциацията на докторите връчиха петиция, подписана от 2500 холандски лекари и медицински сестри в подкрепа на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия. "Върнете ги в къщи! Призоваваме либийския лидер Муамар Кадаифи да отмени смъртните присъди на 5-те български медицински сестри и палестинския лекар и да ги освободи, за да се завърнат при техните семейства", се казва в петицията.

Писмо в подкрепа на българската кауза е изпратено и до холандския парламент. Бас Фогел потвърди солидарността на холандските медицински работници с нашите медицински сестри и изрази надежда, че либийският съд ще отмени смъртните наказания.