Датски изследователи потеглят към Северния полюс
Датски изследователи потеглят към Северния полюс / netinfo

Датски изследователи тръгват на експедиция до Северния полюс в неделя за събиране на геоложки данни в рамките на мисия, подобна на руската от миналата седмица, съобщи Би Би Си.

Експедицията, която се очаква да продължи около месец, ще проучи хребета Ломоносов. Русия е убедена, че подводният хребет е свързан с нейната територия. Дания ще проучи дали той геоложки не е свързан с Гренландия, която е датска територия.

Канада, Норвегия и САЩ също имат претенции към Арктика. Смята се, че районът е богат на нефт и природен газ, които могат да станат лесни за добив в резултат на глобалното затопляне, отбелязва Би Би Си.

Морското дъно на Северния полюс в момента не принадлежи към територията на никоя отделна страна и по силата на международното право е обект на сложни международни споразумения.

По време на уникалната си експедиция миналата седмица руски изследователи забиха националното знаме на 4 километра под морското равнище под Северния полюс. Това накара канадският външен министър Питър Маккей да заяви, че Русия използва тактика от 15 век.

Канада и САЩ също са въвлечени в спор за бъдещето на Северозападния проход - частично замръзнал воден път, който свързва Атлантическия и Тихия океан, припомня Би Би Си.