Датски дипломат може да е сред убитите в атентата в Исламабад
Датски дипломат може да е сред убитите в атентата в Исламабад / снимкa: БГНЕС
Датски дипломат се води за изчезнал след атентата срещу хотел Мариот в центъра на Исламабад, извършен вчера към 20 часа местно време, предадоха световните агенции, цитирайки представител на датското Министерство на външните работи.

Не се съобщават подробности за самоличността на дипломата. Екипи на датското посолство в Пакистан са изпратени в болниците в Исламабад, за да установят дали дипломатът не е сред тежко ранените от атентата.

В хотела е имало и още няколко датчани, които са получили леки наранявания.

Външните министерства на Финландия, Норвегия и Швеция обявиха, че не разполагат с информация за ранени и убити при атентата граждани на тези три страни. Двама американски граждани също са загинали при атентата, предаде Ройтерс. Не се уточнява полът им.

При терористичното нападение загина и посланикът на Чехия в Исламабад Иво Ждярек, съобщи пакистанския премиер Юсуф Раза Джилани. По-рано днес Ройтерс съобщи, че чешкият посланик бил отседнал в хотела в компанията на виетнамка и техен приятел. И двамата се водят за изчезнали, а властите съобщиха за загинала виетнамска гражданка при атентата, допълва агенцията. Засега 53 души са убити при нападението. Ранени са 266 души, сочат официалните данни.

Пакистански представители и анализатори посочват, че атентатът е дело на Ал Кайда. Той бил извършен, за да бъдат наказани Пакистан и САЩ заради войната им срещу терористите, ислямистите и талибаните, която водят в пограничните с Афганистан пакистански племенни зони, отбелязва в Франс прес в анализ по темата.

Пакистански телевизии показаха видеозапис от охранителна камера на самия атентат срещу хотел Мариот, предаде Франс прес. Първо се вижда как атентатор-камикадзе насочва камион срещу бариера пред входа на хотела. После той се самовзривява в кабината на камиона и при тази експлозия избухват 600-те килограма експлозиви, които са били вътре.

Вчера най-малко 53 души загинаха при самоубийствения атентат с камион бомба срещу хотел Мариот в Исламабад. Жени, деца и чужденци, които често отсядат в хотела, са сред жертвите на атентата. Близо 266 души са ранени. Изпочупени са стъклата на околните къщи. Експлозията пред хотела разтърси целия център на града. Камионът бомба избухна на охранителната бариера пред главния вход на Мариот.