/ iStock/Getty Images
Датската полиция проведе акция в Копенхаген и арестува мъж, заподозрян, че е планирал ислямистки терористични атаки, съобщиха днес властите, като добавиха, че вероятно задържаният е действал сам, предаде Асошиейтед прес.

Оперативния директор на датската Служба за сигурност и разузнаване Флеминг Дрейер каза, че заподозреният се е опитвал да си набави оръжие и боеприпаси, и е планирал "една от няколко атаки".

Над 16 души са убити при масова стрелба в Канада

Главният инспектор на полицията в Копенхаген Йорген Берген Сков каза, че мъжът е заподозрян за нарушаване на датските антитерористични закони и мярката му за неотклонение ще се гледа утре при закрити врата. Засега не се съобщава самоличността на заподозрения.
 


"Няма съмнение, че усилията на Службата за сигурност и разузнаване са довели до осуетяване на терористична атака", каза Берген Сков на обща пресконференция с представители на контраразузнаването. Не беше съобщено кога и къде са планирани атаките.

ФБР застреля мъж, подготвял атака срещу болница с пациенти с коронавирус

"Смятаме, че е действал сам", каза Дрейер, като добави, че мотивите на мъжа са "екстремистки и ислямистки".

През декември датската полиция арестува близо 20 души, заподозрени в връзка с ислямистки тероризъм при поредица от акции в цялата страна. И Дрейер, и Берген Сков казаха, че днешният арест не е свързан с този случай.
БТА