Датската монархия е най-популярна в Европа
Датската монархия е най-популярна в Европа / снимка: БГНЕС, архив

Кралското семейство в Дания е по-популярно откогато и да било, като осем на десет датчани подкрепят монархията, сочи проучване, публикувано дни преди честването на 14 януари на 40-та годишнината от управлението на кралица Маргрете Втора, предаде Франс прес.

Дания е най-популярната монархия в Европа, заяви лекторът от Университета в Копенхаген Ларс Хофбаке Сьоренсен.

Само 16 процента от датчаните предпочитат да живеят в република. 77 процента от населението смята, че страната трябва да бъде монархия, сочи проучването, реализирано от института Мегафон за датския в. "Политикен".

"Доста повече отколкото в други европейски монархии", коментира Сьоренсен и допълни, че в повечето от тях положителните нагласи към монархията са между 60 и 65 процента.

"Този успех се обяснява с факта, че монархията успя да се модернизира" и да се адаптира към развитието на обществото, за разлика от други като английската монархия", изтъкна Сьоренсен.

Датската монархия също така не се модернизира прекалено бързо за разлика на норвежката монархия например, където бракът на престолонаследника със самотна майка през 2001 г. шокира много норвежци, които не бяха подготвени за подобен модернизъм, подчерта лекторът, цитиран от БТА.

Според него принцеса Мери, която се омъжи за датския принц Фредерик през 2004 г., също има принос за голямата популярност на монархията през последните години. Красивата австралийка Мери внесе нотка екзотика и бързо научи датския език.

И въпреки че дефицитът безпокои датчаните, разходите за монархията, между 300 и 400 милиона крони годишно (40 до 54 милиона евро), са "само малка сума", смята лекторът.