ДАРИК следи изборите в САЩ > НА ЖИВО
ДАРИК следи изборите в САЩ > НА ЖИВО / снимки: Reuters
Обама или Ромни? Изборите в САЩ на живо
58397
Обама или Ромни? Изборите в САЩ на живо
  • Обама или Ромни? Изборите в САЩ на живо

Дарик следи на живо какво се случва в Щатите тук

(всички часове в българско време):

07.53 След като известно време не признаваше победата на Обама и изчакваше резултатите от Охайо, Флорида и Вирджиния, най-сетне Мит Ромни се е обадил на Барак Обама, за да признае поражението. Това слага точка на битката за Белия дом.

45-ят президент на САЩ се казва Барак Обама. Държавният глава демократ победи другия кандидат за поста - републиканеца Мит Ромни.

Обама печели 290 гласа от общо 538-те в избирателната колегия, а Мит Ромни - 203, сочат прогнозните резултати. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията.

Обама победи Ромни в редица решаващи щати - Охайо, Уисконсин, Айова, Пенсилвания и Ню Хемпшър - въпреки слабото икономическо възстановяване и високата безработица.

Победата дойде сравнително лесно, въпреки че в един момент не всички американски медии обявиха категоричната победа на Барак Обама. CBS News, CNN, Fox News и MSNBC обявиха, че предричат победа на Обама. Вестник New York Times единствен запази "спокойствие" и не избърза да направи това, преди да се появят и резултатите за щата Вирджиния.

Както се очакваше, в останалите избори контролът върху Сената остава при демократите, а Камарата на представителите остава републиканска. Наблюдателите вече започват да обръщат внимание и на референдумите по над 170 въпроса, които са поставени в отделните щати. Най-любопитни са легализирането на марихуаната (вече легална в Колорадо) и браковете между еднополови двойки (в Мейн и Мериленд).

Колебаещите се щати донесоха тази победа на Барак Обама, точно както предвиждаха повечето от проучванията. Последният опит на губернатор Мит Ромни да включи и нови щати в играта (Пенсилвания и Мичиган) се оказа неуспешен.

В крайна сметка Обама спечели с изключително добре смазана и работеща предизборна машина, която играе силно "на терен". Тактиката му да заложи на предварителна негативна кампания, която очернява опенента, а после се втурва в игра "на терен" и непрестанна атака, му донесе успех.

Най-малко 120 милиона американци се очакваше да гласуват в президентските избори.

Обама поема втория президентски мандат с тежката задача да преодолее годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара, да реформира скъпоструващите социални програми и да работи с Конгреса, в който се запазва съотношението на силите - мнозинство на републиканците в Камарата на представителите и мнозинство на демократите в Сената, посочва Ройтерс. 

"Всичко това стана благодарение на вас. Благодаря", писа Барак Обама в Туитър след обявяването на изборната му победа, съобщи Франс прес.

23.45: Първа страница на сайта на The New York Times пак изненадва с интересна графика - как се чувствате в деня на изборите, чудесна концепция. Проверете ТУК. Аз избрах excited.

23.40: Ако ви се заспива рано, но все пак искате да имате някаква представа за това как вървят нещата в Щатите, хвърляйте едно око само на първите щати, чийто секции затварят и по-конкретно на Вирджиния. Този щат има 13 електорални гласа. Ако Обама спечели пак, така както направи през 2008 година, нощта за Ромни ще бъде много, много напрегната. За да събере 270 гласа без Вирджиния ще се изисква сериозен късмет. Проблемът при Вирджиния, пишат в The Daily Beast, че ако резултатите и там са на кантар, всички прогнози ще бъдат още по-трудни. Другият важен щат - Охайо - "затваря" само 30 минути по-късно.

23.28: Ромни: "Обама проведе силна кампания". Ромни посети офиса на своята кампания в Питсбърг, Пенсилвания. Ромни продължи с положителните си бележки за Обама: "Вярвам, че той е добър човек, пожелавам всичко най-добро на него и на семейството му. Той е много добър баща и винаги е бил пример за добър баща, но е време да поемем по нов път."

23.15: Подробни данни да предстоящото замеряне с данни и предварителни резултати може да откриете на този линк.

22.45: Изненада в Пенсилвания - гласуваш за Обама, но получаваш Ромни. Разбира се, официалните лица поправиха проблема и машината работи. Но техническата драма е в YouTube:

22.52: Републиканците са поне малко обнадеждени. Към този момент данните показват, че Ромни категорично бие постиженията на Джон Макейн в т.нар. колебаещи се щати. Преди четири години във Флорида предварително са гласували 354 374 повече демократи от републиканци. Днес те са 161 884. Преимуществото пак е на страната на демократите, но те по принцип гласуват предварително, за разлика от републиканците, които са по-активни в самия изборен ден.

22.45: Как точно работят екзитполовете, които ще ни захранват с информация:

> Компанията Edison Media Research прави проучвания през изминалата седмица само сред избиратели, които са гласували предварително или за изпратили гласовете си по пощата.

> След отваряне на самите избирателни секции в изборния ден започва работа на място. Сред стотици случайно избрани гласоподаватели се провежда проучването. Например, всеки 15-и, който излиза. Във въпросниците първи въпрос е за кого за гласували, а след това данни като възраст, местоживеене и т.н.

> Интересно е, че анализатори от водещите медии и от Associated Press могат да видят резултати по-рано, но нямат никакъв достъп до комуникационни устройства. Данните и без това са много първични, но дават първоначална картина накъде отиват нещата. Преди 17 часа местно време почти е невъзможно да излезе информация навън.

> Данните се очакват между 17 и 19 часа местно време. Големите медии, които са клиенти на съответната компания за екзитполовете, получават първи информацията.

22.35: Докато Барак Обама играе баскетбол, Мит Ромни и Пол Райън спряха в популярната верига за бързо хранене Wendy's за бързо зареждане на батериите. Разбира се, Ромни е в Охайо, тъй важният щат за неговата победа.

22.07: Подобно на изборите в България и тук се сблъскват с традиционни проблеми - дълги опашки, неясни списъци, неподходящи и неинформирани членове на избирателни комисии, неработещи машини за гласуване. Вестник New York Times описва ситуацията.

22.05: Резултатите щат по щат (удобно е, че са подредени по затваряне на секциите) могат да бъдат наблюдавани ТУК.

22.00: Прогнозата на списание New Yorker, които подкрепиха Обама за втори мандат: 303 електорални гласа за настоящия президент срещу 235 за Ромни.

19.15: Добра карта, която дава ориентир в кой час затварят секциите в съответните щати. В повечето от тях всички, които са на опашката, ще имат възможност да гласуват, но това няма да попречи на данните от екзитпола да бъдат обявени и съответно определени в сметката на кой от двамата кандидати отиват тъй важните електорални гласове.

ДАРИК следи изборите в САЩ > НА ЖИВО
netinfo

18.45: Обама ще играе баскетбол в деня на изборите и това е негова традиция, която спазва от времето на първичните избори и надпреварата с Хилъри Клинтън. Само в един щат не е играл баскетбол и тогава загуби. Робърт Гибс, бивш говорител на Белия дом: "Само веднъж направихме грешка и не играхме баскетбол. Няма да направим тази грешка отново."

18.35: Вестник New York Times: "Един рефрен се чува всеки четири години - ако (тук слагате името на кандидата на републиканците) спечели, аз отивам в Канада." Чудесен материал за ляво-ориентираните американци, които смятат Канада за перфектното място на земята със своето универсално здравеопазване. Шер например наскоро написала в Twitter, отбеляза вестникът, че не би могла "да диша един и същи въздух с Мит Ромни", но после изтрила съобщението. Вижте ТУК.

ДАРИК следи изборите в САЩ > НА ЖИВО
netinfo

18.32: Какво ще носи първата дама? Всички знаят за помощта, която Мишел Обама оказва на млади американски дизайнери и влечението й към J. Crew. Ан Ромни харесва дрехите с марка Alfred Fiandaca. Алфед работи от студиото си в Ню Йорк и не е публична фигура. Другото й предпочитание е Oscar de la Renta.

18.10: Прогнозите:
Майкъл Томаски от Newsweek/Daily Beast: победа на Обама с 294 електорални гласа

Нейт Силвър от New York Times (автор на популярния блог за прогнози FiveThrityEight): 303 гласа за Обама

Филип Клайн, The Examiner: 277 гласа за Обама

Джордж Уил, The Washington Post: 321 гласа за Ромни

17.55: Как излизат резултатите:

> в 02.00 часа българско време - приключва гласуването в пет щата, които определят 60 гласа от избирателната колегия; основното тук е Вирджиния. Ако Ромни загуби, работата му става тежка. Тогава почти сигурно Барак Обама ще получи втори мандат. В този щат гласуват за републиканци от 1964 година, с изключение на 2008.

> в 02.30 часа - три щата с 38 електорални гласа; погледите са насочени към Охайо

> в 03.00 часа - седем щата, които дават 172 гласа; тук вече става критично. Огромен брой електорални гласове в рамките на само един час. Флорида има 29 гласа, проучванията са на страната на Ромни, но нищо не е ясно.

> в 04.00 часа затварят 13 щата с общо 153 гласа от избирателната колегия; наблюдателите тук гледат Уисконсин, Колорадо, Мичиган, Минесота, Аризона и Ню Мексико.

> в 05.00 часа - четири щата, които имат 21 гласа; два истински колебаещи се щати тук - Айова и Невада; за Обама е изключително важно да получи гласовете им

> в 06.00 часа - шест щата с 85 гласа

> в 07.00 часа - един щат с три гласа. Ако всичко зависи от Аляска, печели Ромни. Но както винаги се е случвало, почти нищо няма да зависи от тези последни електорални гласа. И най-вероятно Барак Обама ще бъде обявен за президент на САЩ.

17.48: Уебсайтът на Guardian направи отличен комеикс за пътя към изборите в САЩ. Вижте ТУК

Много любопитна е и графиката на New York Times за възможностите на Ромни и Обама да спечелят. Вижте ТУК

17.25: Проучването на Gallup обикновено е абсолютно точно и рядко греши. Компанията прави проучвания от 1936 и само два пъти не е предсказвала точно резултата - през 1948 година и през 1976 година. Актуалното им проучване показва преднина за Ромни.

17.20: Ариана Хъфингтън от популярния сайт Huffington Post твърди, че няколко часа ни делят от момента, в който ще разберем, че ни предстоят дни или седмици, за да разберем кой всъщност печели изборите.

Междувременно, всички кандидати вече са гласували - Барак Обама го направи още преди няколко дни, а днес бюлетина пуснаха Мит Ромни, Джо Байдън и Пол Райън.

ДАРИК следи изборите в САЩ > НА ЖИВО
netinfo

16.45: Интересна информация за щата на всички щати - този, който решава изборите - Охайо. Републикански кандидат досега не е печелил изборите без Охайо и е малко вероятно да се случи сега. Въпреки това е възможно. През 2008 година Барак Обама спечели 2.7 милиона от гласовете срещу 2.5 милиона за Джон Макейн.

Къде е малката тънкост при гласуването в Охайо? Когато отидеш и гласуваш, да речем си забравил шофьорската си книжка или подписа ти (плюс други данни) не съвпадат с тези, които комисията има, ти все пак гласуваш, но гласа ти се отчита като "provisional ballot" (нещо като "временна бюлетина"). Според законът в Охайо, тези "временни бюлетини" от 88 окръга в щата не се броят в рамките на десет дни. През това време, тези, които са упражнили правото си на вот чрез "временна бюлетина", имат възможност да предоставят доказателство, че са тези, за които са се представили в изборния ден. Представете си хаосът, пише вестник New York Times. И двата щаба ще се опитат да открият хората, които стоят зад "временните бюлетини" и да ги накарат да гласуват. Глас по глас, ще започне голямото търсене. Не че това ще промени резултата, ако разликата е сериозна, но е твърде възможно да отложи крайния резултат от изборите в Охайо.

16.20: Нощта на изборите тук е представяна като едно невероятно телевизионно забавление, което привлича милиони зрители. Студията на големите телевизионни канали са из цялата страна, а най-впечатляващо е това на MSNBC - в центъра на Йорк, прочутата ледена пързалка показва картата на САЩ, а на небостъргача до нея в реално време ще се отбелязват електоралните гласове, които получават Обама и Ромни след затварянето на избирателните секции в съответните щати.

Мнозина свързват предстоящата нощ със Супербоул или финала на световното първенство по футбол. Ново проучване, представено днес, показва, че нивото на тестостерона при мъжете се покачва значително в изборната нощ и не са малко случаите, в които те замахват с юмрук или показват агресивно поведение. Проучването е изследвало поведението на 163 мъже и жени преди и след победата на Барак Обама над Джон Макейн през 2008 година. Сред почитателите на Макейн нивото на тестостерона се е намалило с около 30 процента след съобщението за загубата. Единствено при жените това ниво не се е променило.

За щастие, показва проучването, нивото на тестостерона при мъжете се връща на нормалните нива на сутринта след изборната нощ. Ако тогава имаме името на 45-ия президент на САЩ, всичко ще бъде наред.

ДАРИК следи изборите в САЩ > НА ЖИВО
netinfo

16.12: Политическите съдби на Барак Обама и Мит Ромни могат да бъдат решени от малко познати окръзи и градчета в САЩ. След 17 месечна кампания и повече от 2 милиарда долара похарчени от двамата претенденти, 45-ият президент няма да бъде решен от гладове като Ню Йорк, Чикаго или Лос Анджелис. Това е така, тъй като електоралните гласове, които един от двамата кандидати ще получи от колебаещите се щати, са ключови за достигането на минимум от 270 гласа и избирането на президент на САЩ. Според мнозинството от наблюдатели, ако Ромни загуби Флорида и Пенсилвания, победата на Барак Обама ще бъде изключително силна.

15.33: Данни от проучването на Politico/Washington University: Ромни води сред независимите кандидати с 15 пункта. След 10 от колебаещите се щати преднината на Обама не е малка - обобщено около 6 пункта.

15.30: Нова телевизионна реклама от щабквартирата на Ромни:

Дано не се върти до полудяване в колебаещите се щати, както стана през последните дни. В Охайо беше отчетено, че в рамките на 24 часа се пускат по над 330 реклами, свързани с изборите.

14.55: В някои от колебаещите се щати днес вали. Сигурно сте прочели за проучването, което публикувахме преди дни. Накратко - когато вали, републиканците печелят. Последното подобно е на Том Хансфорд от университета California-Merced, който твърди, че за последните 14 президентски избора избирателната активност се понижава с около процент за всеки инч дъжд. Колкото по-силно вали, толкова по-голяма е вероятността републиканците да спечелят.

14.42: Последното проучване на Politico: Обама (47) - Ромни (47)

14.40: Американският журналист Дан Редър твърди, че има шесто чувство за резултатите. "Инстинктът ми показва, че Ромни ще спечели. Но - съгласете се - като репортер няма как да предадеш съобщение за това какво мисли инстинктът ти", казва той.

ДАРИК следи изборите в САЩ > НА ЖИВО
netinfo

14.35: Кой е поставен на първо място в бюлетината? Проучвания показват, че този, който е на първо място, има леко предимство в изборната нощ. Във Флорида и Уисконсин задължително на първо място е кандидат от партията, чийто губернатор в момента управлява. Поради тази причина в бюлетината във Флорида първи е Мит Ромни. Анализаторът Джон Кросник твърди, че това може да има сериозно значение - дори до 3 процента в резултатите.

14.31: Джо Скарбъро: Ако Мит Ромни не спечели Вирджиния (един от първите щати, които затварят - 2 часа през нощта българско време), губи изборите. Няма защо да чакаме цяла нощ.

ДАРИК следи изборите в САЩ > НА ЖИВО
netinfo

14.17: Проучване показва, че едва 14 процента от двете кампании са били положителни. Изключително трудно е да попаднеш по телевизионните канали на телевизионен спот на някой от двамата кандидати, които реално представя предимствата му, а не недостатъците на другия.

ДАРИК следи изборите в САЩ > НА ЖИВО
netinfo

14.15: Относно ранното гласуване и преброяването на гласовете във Флорида - законът в този щат казва, че при 0,5 процента разлика в резултата между двамата, ще има преброяване.

14.12: Вестник New York Times: Ромни отива на избори без нито едно прочване да слага някой от колебаещите щати на негова страна.

14.09: Големият поздрав днес в Щатите не е "Good morning", а "Happy elections day". Казват го дори непознати на улицата.

14.02: В сутрешният блок на MSNBC: "Ако Обама има преднина, то тя е тънка колкото листо на ряпа".

ДАРИК следи изборите в САЩ > НА ЖИВО
netinfo