Олаф Шолц
Олаф Шолц / БТА
Покрай скандала Cum-ex, който се определя като най-голямата данъчна измама в историята на Германия, натискът върху канцлера Олаф Шолц и Социалдемократическата партия (СДП) се засилва.

Новите развития по случая дойдоха преди показанията на члена на СДП Олаф Шолц, министър-председател на провинция Хамбург в периода 2011-2018 г., пред анкетната комисия, създадена в парламента на провинция Хамбург на 19 август, за да хвърли светлина върху скандала.

В рамките на разследването, проведено от прокуратурата в Кьолн, е установено, че в личния сейф на Йоханес Карс, бивш депутат от СДП в Бундестага и близък до Шолц, са открити над 200 хил. евро.

В новините, публикувани в германската преса и базирани на членовете на разследващата комисия в парламента на провинция Хамбург, се посочва също, че са били проверени съобщенията, получени на имейл адреса, използван от Шолц по време на мандата му като министър-председател на провинция Хамбург.
"Няма доказателства за политическа намеса"

Германското обществено мнение иска да разбере каква роля е изиграл Шолц в скандала като министър-председател на провинция Хамбург по отношение на банката "Варбург", която е замесена в данъчен скандал.

Германският канцлер Шолц, който преди това е дал показания пред анкетната комисия, заяви, че не си спомня съдържанието на срещите си с ръководството на банката и с Kaрс.

На пресконференция днес в Берлин Шолц заяви, че не носи отговорност за събитията, свързани с банка "Варбург", и заяви: "Няма доказателства за политическа намеса".

Канцлерът Шолц също така твърди, че не знае нищо за парите, намерени в сейфа на Kарс в банката, и че отдавна не се е срещал с лицето.

Относно твърдение на журналист, че банкерите не са предали "откраднатите пари" след срещата си с Шолц, канцлерът казва: "Ако трябва да докажете това твърдение, не бихте могли да го докажете. Помислете, когато казвате подобно нещо - предупреди той.

Опозиционните партии в страната също така настояват Шолц да обясни какво е обсъждал с банкерите и откъде са парите, намерени в банковия сейф на бившия депутат Карс.

През последните години прокуратурата в Кьолн е извършила обиски в сградите на различни финансови институции в Хамбург, Франкфурт и Мюнхен и в Министерството на финансите по време на мандата на Шолц като министър на финансите по подозрение в укриване на данъци чрез така наречените Cum-ex сделки.

В разследването Cum-еx, което е известно като най-големия скандал за данъчни измами в историята на Германия, се разкрива, че банкери, богати инвеститори и адвокати системно са подписвали сложни договори за акции за възстановяване на данъци, които всъщност никога не са плащали на държавата.

Герхард Щтрат, един от известните адвокати по наказателни дела в страната, подава през февруари наказателна жалба срещу Шолц и бившия кмет на Хамбург Петер Ченчер за подпомагане и подстрекаване към укриване на данъци в скандала Cum-ex, като обвинява двамата политици от СДП, че не са поискали своевременно възстановяване на данъци в размер на 47 млн. евро, които базираната в Хамбург банка "Варбург" е получила от държавната хазна през 2016 г. чрез сделки с акции на Cum-ex.

Германската преса съобщава също, че Шолц се е срещал многократно с Кристиан Олеарис, един от партньорите на банка "Варбург", и му е давал съвети, както и че през 2017 г. банка "Варбург" е дарила над 45 хил. евро на СДП.

Според изчисленията на германски данъчни експерти държавната хазна е претърпяла загуба от 7,2 милиарда евро в периода 2005 и 2011 г. от Cum-ex.
БГНЕС