Дамаск се съгласи да създаде буферна зона по границата с Турция
Дамаск се съгласи да създаде буферна зона по границата с Турция / Reuters

Правителството на Сирия бе принудено да отстъпи пред турския ултиматум и да приеме условията за създаване на 10-километрова буферна зона покрай границата между двете страни, съобщи израелската информационна агенция МИГнюз, като се позова на турския вестник "Заман".

Като се позовава на "информирани източници", "Заман" писа, че президентът на Сирия Башар ал Асад е заповядал самолетите на сирийските ВВС да не се доближават до турската граница на по-малко от 10 километра. На артилерията и танковете от сирийските сухопътни сили било наредено да не насочват оръдията си към турската граница, съобщава БТА.

МИГнюз посочва, че създаването на демилитаризирана зона е отдавнашно искане на сирийската опозиция, тъй като това би им позволило да създадат стабилна база в райони, недосегаеми за сирийските оръдия и самолети. Агенцията припомня, че след сирийския обстрел на турския граничен град Акчакал парламентът официално разреши на правителството да използва военна сила срещу Сирия.

Заради изострянето на обстановката по сирийско-турската граница турските ВМС са прехвърлили бойни кораби и подводници в Средиземно море, посочва МИГнюз, като се позовава на турския вестник "Хюриет".