Далай Лама пристигна в Полша
Далай Лама пристигна в Полша / снимка: БГНЕС

Тибетският духовен водач Далай Лама пристигна тази сутрин в полския град Гданск, за да участва в церемониите за 25-годишнината от присъждането на Нобелова награда за мир на Лех Валенса и да се срещне с френския президент Никола Саркози, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Много съм щастлив да бъда в града, където се роди движението "Солидарност", добило такова значение за световната история, и където приятелят ми Лех Валенса е започнал дейността си, каза Далай Лама при пристигането си.

Очакваната утре среща между настоящия председател на ЕС и тибетския лидер вече предизвика гнева на Китай - Пекин отложи годишната си среща на върха с ЕС, която трябваше да се състои на 1 декември във френския град Лион.

Утре Далай Лама заедно с другите носители на Нобелова награда за мир и видни политически личности, поканени в Гданск от историческия водач на "Солидарност", ще участва в колоквиум за опасностите, пред които е изправен света през 21-ви век. Шестдневната визита на тибетския водач в Полша ще продължи с Краков. На 8 декември той ще получи почетна титла "доктор хонорис кауза" от Краковския университет, а на следващия ден ще чете лекция във Вроцлав и ще бъде обявен за почетен гражданин на града. На 10 и 11 декември Далай лама ще гостува във Варшава на председателя на полския Сенат Богдан Борусевич и на кмета на полската столица Хана Гронкевич-Валц.

Китай не смекчи тона и в навечерието на срещата между Саркози и Далай Лама и призивите за бойкот на френските продукти се появиха днес и в интернет. "Китай отново предупреждава Саркози", отбеляза китайският вестник "Глоубъл таймс". "Ако Саркози упорства в желанието си да се срещне с Далай Лама, това сериозно ще накърни отношенията между Китай и Франция и ще има отрицателни последствия за икономиката и търговията помежду ни", посочва цитиран от вестника ръководителят на стратегическите изследвания в пекинския Национален университет по отбрана.