Д-р Ашраф: Опитвам се да се върна към живота
Д-р Ашраф: Опитвам се да се върна към живота / netinfo

Опитвам се постепенно да се върна към живота, казва палестинският лекар с български паспорт Ашраф ал Хаджудж, прекарал над осем години в либийски затвор, в интервю за Франс прес от Лисабон.

"Опитвам се постепенно да се върна към живота. Много е трудно. Трябва да възстановим изгубените девет години живот със семействата ни. Започваме да се адаптираме, но девет години от миналото ни са унищожени, като черна дупка", казва Хаджудж. Той е в Ласибон по повод международна конференция срещу смъртното наказание, организирана от португалското председателство на ЕС.

Искам да продължа следването си по медицина, добавя той, изтъквайки това като етап от връщането си към нормалния живот.

В продължение на девет години всеки ден, минута и секунда чувствах, че могат да ни убият, казва Хаджудж за либийските власти. "Още при арестуването ни предупредиха, че ще правят с нас каквото поискат", заявява медикът в декларация във връзка с конференцията, в която участва. Страшното обвинение, че сме заразили 470 деца, за нас бе вече равнозначно на убийство като медицински персонал и като хора.

Хаджудж припомня продължителните мъчения с електричество, кучета, лишаването от сън и сексуалната агресия, на които е бил подложен. "Петте медицински сестри изживяха същото", казва той и добавя, че днес изпитва "обич и уважение към либийския народ и съжаление" към онези, които са го държали в затвора.

Ашраф ал Хаджудж присъства на конференцията, за да разкаже преживяванията си и да призове за премахване на смъртното наказание в цял свят. "Можехме да загубим живота си заради престъпление, което не сме извършили. В арабските държави властите лесно могат да обвинят всеки и да го осъдят. Религията ни зачита правата на човека и случващото се в тези страни е позор", заяви лекарят. Той подчерта, че Европа притежава моралната отговорност да води борбата в защита на тези права.

Хаджудж отправи послание и към осъдените на смърт. "Бях един от тях и знам какво изпитват. Искам да им кажа, че ако са извършили престъплението, в което ги обвиняват, трябва да поискат прошка и да не губят надежда", цитира го АФП.