Д-р Ашраф ал Хаджудж ще съди Кадафи?
Д-р Ашраф ал Хаджудж ще съди Кадафи? / Снимка: Sofia Photo Agency
Палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж възнамерява да съди либийския лидер Муамар Кадафи, защото го е държал като заложник. Това съобщава Франс прес, цитирайки холандската агенция АНП.

„Утре ще се срещна с адвоката си, за да обсъдим възможностите да заведа дело срещу Кадафи”, казал Ашраф ал Хаджудж пред журналисти в холандския град Вьорден, където живее семейството му от 2004 г. Палестинецът ще съди Кадафи за това, че го е държал като заложник и за принизяване на правосъдието, уточнява АФП.

Палестинецът бе осъден на смърт заедно с петте български медицински сестри в Либия по обвинение в умишлено заразяване на повече от 400 либийски деца със СПИН. Шестимата прекараха над осем години в либийски затвори.

Родителите на Ашраф и четиримата му братя успяха да емигрират в Холандия с помощта на Върховния комисариат на ООН за бежанците, напомня АФП. На 24 юли шестимата бяха освободени от Либия и същия ден, при връщането им в България, бяха помилвани от българския президент, допълва агенцията.