Цървенковски: Западните Балкани не са окончателно стабилизирани
Цървенковски: Западните Балкани не са окончателно стабилизирани / снимка: БГНЕС

Завърши първият ден от срещата на президентите от Централна Европа в Охрид. Участниците дискутираха и по двете теми на форума – предизвикателствата от разширяването на ЕС и енергийното бъдеще на Европа.

Независимо от очевидния прогрес, осъществен досега, факт е, че западните Балкани не са окончателно стабилизирани, а пътят им към Европа не е цялостно и необратимо отворен. Това заяви домакинът на срещата македонският президент Бранко Цървенковски, откривайки форума.

Като две от предизвикателства за Македония той изтъкна Косово и нерешеният спор за името с Гърция. За други участници рисковете се крият в резултатите от изборите в Сърбия, а и в Македония, както и в забавения ход на страните от района към евроатлантическите интеграции. Общото мнение обаче е, че европейската перспектива е единствената алтернатива зз държавите от Югоизточна Европа и те трябва да получат подкрепа на своите усилия.

Във форума участва и президентът Георги Първанов, който се срещна с албанския си колега. Българският държавен глава положи цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий в Охрид.

В събота преди обяд Георги Първанов ще се срещне с новоизбрания президент на Черна Гора Филип Боянович, а по-късно и със словенския си колега.