Цветно домино вместо стена
Цветно домино вместо стена / снимка: Reuters

Огромни цветни домина, боядисани от германски студенти, бяха издигнати по продължението на Берлинската стена в чест на 20-та годишнина от падането на бариерата, която разделяше германската столица почти три десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

На много от издигнатите домина от пластмасова пяна с височина от 2,3 м бяха написани послания. Едно от тях е: "Ние сме един народ". Приблизително 1000 домина, разположени на дължина от 1,5 км, ще бъдат съборени в понеделник като част празненствата в чест на годишнината.

На едно от домината, на което е написано "Кървящо сърце", може да се види изрисуван меч, пронизващ Берлин, при което бликва поток от пурпурно червена кръв на петна от кръстове.

"Всеки в определена степен има стени в главата си", заяви берлинският гражданин Щефан Шюлер, разглеждайки изложбата от домина. "Винаги е нещо добро, когато някой събори тези стени, мисля, че това е добър символ".

Бившият полски лидер Лех Валенса, чието продемократично движение "Солидарност" изигра ключова роля за разпадането на комунизма в Източна Европа, ще събори първото домино в понеделник, отбелязва БТА.

Очаква се на официалните тържества в чест на 20-годишнина от падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. да присъстват и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, британският премиер Гордън Браун, френският президент Никола Саркози и руският му колега Дмитрий Медведев.

Денят на падането на Берлинската стена стана "най-щастливият ден в най-новата история на Германия", заяви канцлерът Ангела Меркел в традиционното си седмично видеообращение в интернет. Меркел, която по това време е живеела в Източен Берлин, високо оцени ролята на правозащитниците в бившата ГДР, които "с мъжествените си действия допринесоха за падането на стената", информира ИТАР-ТАСС, позовавайки се на видеообращението на германския канцлер.

Значителен принос за постигането на германското единство имаха и църквите. "Те даваха защита на свободата на словото и бяха смели участници в традиционните понеделнишки демонстрации и молитви в името на мира", допълва Меркел.