Цунами достигна Хавай след земетресение в Канада
Цунами достигна Хавай след земетресение в Канада / http://www.emsc-csem.org

Земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси тази нощ канадската провинция Британска Колумбия на тихоокеанското крайбрежие, съобщи Геоложката служба на САЩ, предадоха световните агенции. Няма данни за щети и пострадали, пише БТА.

Земетресението генерира цунами, което връхлетя Хавай. Властите наредиха на над 100 000 жители на островния американски щат да се преместят на по-висока земя, предаде Ройтерс. Тихоокеанският център за предупреждение за цунами заяви, че първата голяма вълна е била с височина около 90 см и не толкова силна, колкото се е очаквало. Някои прогнози предсказваха вълна с височина около 180 см. Очакват се още вълни, които може да са по-големи и да предизвикат сериозни наводнения. "Ако следващите вълни са големи, ще минат между 6 и 7 часа, докато достигнат брега", каза служител от Центъра, цитиран от Франс прес.

Първите вълни бяха очаквани към 8,28 ч. по Гринуич, но пристигнаха четвърт час по-късно, допълва агенцията.

Обявената тревога предизвика големи задръствания по пътищата, след като хората започнаха масово да напускат по-ниските райони.

Властите заявиха, че полицията и екипите за спешна помощ са започнали малко след първата вълна да се изтеглят от областите, застрашени от наводнение, оставяйки хората, които не искат да се подчинят на нареждането за евакуация, да се оправят сами. Те призоваха попадналите в задръстване жители да изоставят колите си и да продължат пеш. Предупредителните сирени не спират да звучат на острова, по радиото и телевизията представители на властите приканват непрекъснато жителите да се изтеглят към по-високите места, най-малкото към последните етажи на сградите.

Първата голяма вълна цунами, причинена от силното земетресение в Канада, достигна северното крайбрежие на Калифорния и южните брегове на Орегон. Нейната височина беше 67 см, съобщи ДПА.

Първите малки вълни - 101,6 мм, заляха вече и югоизточното крайбрежие на Аляска при Крейг, предаде Асошиейтед прес. Канадският институт по океанография съобщи, че друга вълна с височина 69 см е регистрирана близо до североизточния край на островите Хайда Гуай, на които живеят около 5000 души, повечето аборигени. Около 55-сантиметрова вълна е достигнала Уинтър Харбър на североизточния бряг на остров Ванкувър. Няма данни за поражения, а само за някои смущения в телефонните връзки.

Първоначалният трус е бил с център 198 км южно-югозападно от пристанищния град Принц Рупърт, на дълбочина от 10 км. Франс прес съобщава, че епицентърът е на стотина километра южно от островите Кралица Шарлот и по-точно на 139 км южно от град Месит.

Земетресението е последвано няколко минути по-късно от вторичен трус със сила 5,8 по Рихтер.

Земният трус е усетен в по-голямата част на северноцентрална Британска Колумбия, в това число Хайда Гуай (островите Кралица Шарлот), Принц Рупърт, Куънел и Хюстън. То не е усетено в по-големите градове Виктория и Ванкувър на юг, казаха местни жители, цитирани от Ройтерс.