ЦРУ опроверга Янукович за намеса в делата на Киев
ЦРУ опроверга Янукович за намеса в делата на Киев / снимка: Guliver/Getty Images

Бившият украински президент Виктор Янукович намеси шефа на ЦРУ Джон Бренън в събитията в Украйна, а от своя страна представители на американската агенция опровергаха неговите твърдения.

Според Янукович решението за силова операция в Източна Украйна е взето от властите в Киев след срещите на директора на ЦРУ Джон Бренън с Турчинов, Аваков, Наливайченко и други ръководители на новите власти, предаде УНИАН.

„Бренън фактически санкционира използването на оръжие и провокира кръвопролитията в Украйна. САЩ носят своята част от отговорността за наставащата гражданска война в страната", заяви Янукович на пресконференция в руския град Ростов на Дон. Преди сваленият проруски президент на Украйна да направи тези твърдения, украински депутат разгласи, че Бренън е в Киев на тайна визита.

ЦРУ опроверга информацията за влиянието на директора му Джон Бренън върху решението на украинските власти да проведат "антитерористична операция".

"Твърденията, че директорът Бренън е призовал украинските власти да проведат тактически операции на територията на Украйна е абсолютна неистина", каза представителят на ведомството Тоди Ебиц пред в. "Лос Анджелис таймс".

Както и други висши длъжности лица в САЩ Бренън е твърдо убеден, че дипломатическото решение е единственият начин за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна, добавил представителят на ЦРУ.