ЦРУ опитало да отрови Кастро преди 44 г.?
ЦРУ опитало да отрови Кастро преди 44 г.? / netinfo
Централното разузнавателно управление (ЦРУ) било най-близко до убийството на кубинския лидер Фидел Кастро през 1963 г., когато се опитало да го отрови с хапче, твърди бивш шеф на кубинските разузнавателни служби, цитиран от Ройтерс.

Хапчето било доставено от американски гангстери и трябвало да бъде пуснато в шоколадова напитка. Капсулата, в която се намирала отровата, обаче се залепила за хладилника в кафенето на хотел "Хавана либре", в който била скрита. Тя се скъсала, когато келнерът, потенциален убиец, отишъл да я вземе.

"В този момент ЦРУ бе най-близко до убийството на Фидел", заявява в интервю за Ройтерс пенсионираният генерал Фабиан Ескаланте. Кастро, който превзе властта след революция през 1959 г., е преживял стотици опити за убийство от страна на негови врагове - от нападения с коли до атаки с гранати на бейзболни стадиони, твърди Ескаланте.

Някои от най-подмолните заговори са дело на Централното разузнавателно управление, заяви още той. Сред тях са убийство с отровни цигари, поставяне на мина на любимото му място за гмуркане и водолазен костюм, пълен с отровни токсини.

Сред най-ранните заговори на ЦРУ да злепостави Кастро бил план за поставянето на химически прах в ботушите му, от който брадата му щяла да окапе, докато се намирал в Ню Йорк, за да говори пред ООН през 1960 г.

Когато това се провалило, ЦРУ обмисляло да му подхвърли кутия с цигари, пълни с ЛСД, за да избухне в смях по време на телевизионно интервю, твърди Ескаланте, който е автор на книга, описваща 167 заговора срещу Кастро. /БТА/