ЦРУ е искало да постави Тамерлан Царнаев под наблюдение
ЦРУ е искало да постави Тамерлан Царнаев под наблюдение / снимка: Reuters, архив

ЦРУ е получило информации от чуждо правителство за предполагаемия извършител на атентатите в Бостън Тамерлан Царнаев и е поискало през есента на 2011 г. той да бъде включен в списъка на лица под наблюдение. Това заяви представител на американската разузнавателна агенция. „ЦРУ е споделило всички получени от чуждото правителство информации с другите федерални агенции”, заяви представител на агенцията. Това става в момент, когато на преден план стои въпросът имало ли е пропуски от страна на ФБР по отношение на засичането на двамата братя Царнаеви.

След атентата от 15 април в Бостън ФБР се оказа мишена за критики, след като се разбра, че руските власти са поискали от него да провери Тамерлан по подозрение, че е свързан с радикалния ислям. Според ФБР тези справки не са показали нищо.

Предоставените на ЦРУ данни, включително две възможни дати за раждане и начина, по който се пише името му на кирилица, идват от ФСБ, посочва БГНЕС. Те са получени на 28 септември 2011 г. Според ЦРУ те са били практически еднакви с това, които ФБР е получило през март 2011. ЦРУ е поискало той да бъде вписан в системата за наблюдение на лица, за които се счита, че може да извършат терористичен атентат. Името на Тамерлан Царнаев е било вписано в база данни на Националния център за антитероризъм. Той съдържа половин милион имена и позволява те да бъдат засечени когато се качват на самолет за чужбина.

Това е и случаят с Тамерлан в началото на 2012 г. когато отпътува за Русия. Пет месеца по-късно „при завръщането му, всички разследвания по негов адрес с спрени”, каза министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано. Така неговото връщане остава незабелязано.

Според сенатор Линдзи Греъм правописна грешка в името вероятно е попречила да бъде засечено пътуването на Царнаев в Русия. За да уточнят маршрута на двамата братя американски следователи посетиха Дагестан и разговаряха със свои руски колеги от ФСБ, както и с родителите на заподозрените.