ЦРУ арестувало членове на ислямистки групировки и преди 11 септември?
ЦРУ арестувало членове на ислямистки групировки и преди 11 септември? / netinfo

ЦРУ е извършвал тайни прехвърляния и арести на предполагаеми членове на ислямистки групировки още преди атентатите от 11 септември 2001 г., пише в днешния си брой германският всекидневник "Тагесцайтунг", цитиран от Франс прес.

Ислямисти са били отвличани по време на войната в Босна и Херцеговина между 1992 и 1995 г., пише германският вестник. Той основава твърденията си на протоколи от разговори между висши представители на ЕС, бивши членове на ЦРУ и съветника по юридическите въпроси към Държавния департамент Джон Белинджър, уточнява Франс прес.

"Тагесцайтунг" отбелязва, че много предполагаеми ислямисти са били отвлечени по време на конфликта в бивша Югославия. Агенти на ЦРУ обаче са започнали да участват в мъченията в затворите в чужбина едва след атентатите от 11 септември 2001 г.

Тайните служби на засегнатите държави са били информирани за отвличанията. "Съществува традиция за тясно сътрудничество между ЦРУ и европейските тайни служи. Това е валидно най-вече за Германия, Италия, Франция и страните от Източна Европа", заяви през май тази година бивш член на ЦРУ, цитиран днес от "Тагесцайтунг".

Германското издание уверява, че документите, на които основава твърденията си, не фигурират във финалния доклад на анкетната комисия на Европейския парламент, разследваща информациите за тайни полети и затвори на ЦРУ. Окончателният доклад беше представен във вторник от докладчика Клаудио Фава.

Днес заседава анкетната комисия към германския Бундестаг, която разследва връзките на германските тайни служби с ЦРУ. Ще бъдат изслушани началниците на външното и вътрешното разузнаване на Германия, както и бившият шеф на външното разузнаване, припомня Франс прес.

В понеделник германската телевизия А Де Ер съобщи, че генералният щаб на американската армия в Европа, базиран в Щутгарт, е организирал през юни 2002 г. трансфера на 6 алжирски ислямисти от босненския град Тузла до турската военна база Инджирлик и после тяхното прехвърляне в американската военна база в Гуантанамо./БТА/