Цяла държава се мести заради климатичните промени
Цяла държава се мести заради климатичните промени / снимка: morguefile.com

Малката тихоокеанска нация Кирибати води преговори да купи земя във Фиджи, за да може да премести жителите си заради опасността от нарастващите нива на водата, съобщават британски медии.

Ако преговорите завършат успешно, може да се стигне до първата в света породена от климата миграция в модерни времена. Президентът на Кирибати Аноте Тонг заяви, че води преговори с военното ръководство на Фиджи за закупуването на 5000 акра земя, която да приюти неговите сънародници.

Някои от 32-та плоски коралови атола на Кирибати, вече изчезват под вълните. По-голямата част от 113 000-те души население на малката държава се намират в административния център Тарава, представляващ верига от малки островчета, които се извиват във формата на подкова около лагуна, отбелязва БГНЕС.

„Хората ни трябва да се преместят, тъй като приливите достигнаха домовете и селата ни”, обясни Тонг. Той заяви, че властите планират най-напред са изпратят малка група квалифицирани служители, за да се слеят бързо с населението на Фиджи и да дадат положителен принос за икономиката на страната.

„Не искаме 100 000 души от Кирибати да дойдат във Фиджи наведнъж’, отбеляза Тонг пред държавната телевизия „Фиджи Уан”. „Те трябва да си намерят работа не като бежанци, а като имигранти с умения, които да могат да предложат, да са хора, които имат място в общността, хора, които няма да бъдат гледани като втора класа граждани. Необходимо е международната общност да създаде спешен фонд за осъществяване на тази амбиция и за задоволяване на нуждите на страни като Кирибати”, каза още Тонг.

Властите на малката държава искат да купят земя на остров Вануа Леву, втория по големина във Фиджи. Предложението на Тонг е поредното във все по-отчаяното търсене на решения. Миналата година той предложи възможността да се създадат направени от човека острови, на които хората на живеят. Неговото правителство стартира програма „Образование за миграция”, целяща да повиши квалификацията на гражданите, за да ги направи по-привлекателни имигранти.