/ БГНЕС
В някои случаи украинските военни се опасяват да използват западни оръжия, с които по-рано не са имали досег, съобщава в сряда CNN.

По думите на запознати с разузнавателните данни източници на телевизионната компания, в редица случаи украинците решават да не използват западните системи. По-специално, някои подразделения предпочитат дронове от търговски компании, които могат да бъдат заредени с експлозиви и след това използвани за атака на врага, пред американските дронове Switchblade.

В същото време въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се сблъскват с редица проблеми при използването на оръжията. На първо място става дума за това, че на украинските военни им привършват съветските боеприпаси за системите, които са на въоръжение. САЩ молят съюзниците да помогнат на Киев с доставки от своите запаси, но в света остава много ограничен брой боеприпаси, произведени в СССР.

Да се научат украинците как да се справят със западните системи отнема време. Освен това военните трябва да напуснат бойното поле за периода на обучение, което се отразява на ситуацията на фронта.

Както CNN съобщи във вторник, САЩ очакват на среща на Контактната група за оръжейните доставки за Украйна в Брюксел в сряда, редица държави ще обявят отпускането на допълнителна помощ на Киев.