Ципи Ливни спечели изборите за лидер на Кадима
Ципи Ливни спечели изборите за лидер на Кадима / снимка: БГНЕС

Ципи Ливни, външният министър на Израел, бе избрана с минимална преднина за лидер на управляващата партия Кадима, съобщиха осведомителните агенции. Избирателната комисия съобщи тази сутрин, че във вчерашните вътрешнопартийни избори Ливни е получила 431 гласа повече от основния си съперник, министъра на транспорта Шаул Мофаз. За Ливни са гласували 43,1 на сто, а за Мофаз - 42 на сто.

Победата на Ливни в битката за председателското място в Кадима е първи етап в борбата й за министърпредседателското кресло. Сегашният премиер Ехуд Олмерт, обвинен в корупция, обеща да се оттегли от управлението, щом бъде избран нов лидер на партията.

От предизборния щаб на Мофаз заявиха обаче, че преднината на Ливни според тях е само от 1 глас и казаха, че е възможно Мофаз да поиска повторно преброяване на бюлетините.

Останалите двама кандидати в надпреварата - вътрешният министър Меир Шитрит и министърът на вътрешната сигурност Ави Дихтер получиха съответно 8,5 и 6 процента от гласовете, съобщава БТА.

След като оповестено избирането й за нов лидер на Кадима Ципи Ливни заяви, че още от утре започва срещи с представители на различните парламентарни фракции за съставяне на коалиция, за да може бързо да сформира правителство и да се заеме със задачите, която я очакват, предаде Ройтерс. Като една от най-главните от тях тя посочи "бързото създаване на стабилност".