Циклонът Яси не нанесе очакваните поражения в Североизточна Австралия
Циклонът Яси не нанесе очакваните поражения в Североизточна Австралия / снимка: Reuters

Заплахите за смърт и разрушения, надвиснали над обитателите на Австралия, когато циклонът Яси връхлиташе върху североизточния бряг, не се оправдаха напълно, предаде ДПА.

Стотици сгради бяха повредени, посеви бяха унищожени, а инфраструктурата бе подложена на сериозно изпитание, когато бурята удари Мишън биийч, щата Куинсланд. Няма съобщения за смъртни случаи или сериозни наранявания от циклона от най-високата пета степен с ветрове със скорост до 225 км/ч. и проливни държави.

Връхлитането на Яси не съвпадна с прилива, така че големи вълни не заляха крайбрежните предпазни съоръжения и на наводниха хиляди жилища, както предвиждаха властите. Десетки хиляди хора, които бяха потърсили убежище в търговските центрове и други временни укрития се увериха след отминаването на стихията, че техните населени места са почти непокътнати, уточнява БТА. Службата за борба с бедствията в Кеърнз съобщи, че градът с население 122 хиляди, разположен на 1700 километра северно от Брисбейн, се е разминал само с леки щети.

Циклонът Яси не нанесе очакваните поражения в Североизточна Австралия
netinfo

Министър-председателката на Куинсланд Ана Блай, която бе предупредила за щети в небивали измерения, констатира, че регионът е пострадал леко от циклона от пета степен, връхлетял за първи път от 1918 г. Яси беше със същата интензивност като урагана Катрина, който през 2005 г. порази американския град Ню Орлийнз и причини смъртта на 1800 души, посочва ДПА.

АП допълва, че въпреки несбъдналите се най-лоши очаквания Яси е опустошил няколко градчета, озовали се точно под "окото " на циклона. Щети за милиони долари са нанесени на насажденията от банани и захарна тръстика. Прекъснато е електрозахранването за 180 хиляди жилища.

Яси е навлязъл над сушата към полунощ, докато е бил в най-високата, пета степен, но с придвижването над континента веднага е започнал да отслабва. Засегнатата от него зона е на север от районите в щата Куинсланд, където неотдавна наводнения причиниха колосални щети и отнеха живота на 35 души. Този щат е с площ, равна на тази на Франция и Германия заедно, припомня АП.

Циклонът Яси не нанесе очакваните поражения в Североизточна Австралия
netinfo