Чуждите медии за стрелбата по Баретата
Чуждите медии за стрелбата по Баретата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Агенция Франс прес съобщи за инцидента в центъра на София, при който известният престъпен бос Златомир Иванов-Баретата и негов охранител бяха простреляни на влизане в Съдебната палата в София.

Баретата, емблематична фигура в престъпния свят още от времето на пост-комунистическия преход, е получил четири рани в корема и единия крак, а негов гард е получил една рана в крака.

Златко Баретата е служил в полицейските сили за борба с масовите безредици, след което преминава от другата страна на барикадата. През 2003 година е обявен за един от шестимата лидери на групи за разпространение на дрога, действащи в цяла България.

Официалният му бизнес е в около 30 фирми - охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, както и игрални зали, припомня Франс прес.

Българските медии свързват името на Баретата с афери за проституция, контрабанда с крадени коли, убийства и атентати.

Неизвестен извършител простреля български престъпен бос, известен като Баретата. Инцидентът е поредният удар по усилията на дясноцентристкото правителство на ГЕРБ да върне върховенството на закона и подобри имиджа на балканската страна, коментира американската Ен Би Си.

Златомир Иванов бе прострелян четири пъти в краката, ръката и стомаха, докато се готвеше да влезе в централния съд. Инцидентът се случи посред бял ден. Той и бодигардът му, който също бе ранен, бяха отведени в болница, допълни телевизията.

Двама души бяха ранени в центъра на София, като най-вероятно са били простреляни от снайперист. Това се казва в кореспонденция на ИТАР-ТАСС от българската столица във връзка с покушението на Златомир Иванов-Баретата. Руската агенция се позовава на информацията от МВР.

Снайперистът, който е стрелял от последния етаж на разположената отсреща сграда, е ранил подсъдимия и неговия охранител. По данни на вътрешното министерство няма пострадали минувачи.

За да заличи следите си, нападателят е направил пожар. Пристигналите на мястото на инцидента пожарникари положиха доста усилия, за да се справят с пожара. В момента оперативните работници правят оглед, завършва кореспонденцията си ИТАР-ТАСС. (БГНЕС)