Чужденците в САЩ могат да бъдат съдени като терористи
Чужденците в САЩ могат да бъдат съдени като терористи / netinfo

Арестувани на територията на САЩ имигранти могат да бъдат задържани безсрочно като заподозрени терористи и не могат да обжалват задържането си пред граждански съд. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на становище на американското Министерство на правосъдието.

Законът за борба с тероризма, който се използва за задържане на пленници в Гуантанамо, важи и за чужденци, които са арестувани и задържани на територията на САЩ.

Катарският гражданин Али Салех ал Мари бе арестуван през 2001 г., докато следвал в САЩ. Той бе определен като "вражески боец". Според приет миналия месец закон това название лишава чужденците от правото да обжалват задържането си пред федерален съд.

Законът бе изготвен заради задържаните в Гуантанамо. Ал Мари е първият задържан на територията на САЩ чужденец, съден по този закон. Обикновено арестуваните чуждестранни граждани имат правото да оспорват задържането си, независимо дали е заради нарушения на правилата за имиграция или за други престъпления.

Според новия закон вражеските бойци ще бъдат съдени от военни трибунали, а не от граждански съд и съдебни заседатели.

Въвеждат се и нови критерии за преценка на допустимостта на доказателствата по подобни процеси. Задържаните нямат и право да оспорват лишаването си от свобода пред граждански съд.